vrijdag 4 april 2014

actie, actie

Moeten de mensen die in een sigarettenfabriek werken hun eigen saffie óók buiten in de kou en de regen oproken? De vraag kwam deze nacht op, ongetwijfeld omdat Philip Morris bij Bergen op Zoom met slecht nieuws voor zijn medewerkers gaat komen, zo meteen, om tien uur. 

"Straks mogen ze allemáál buiten roken," voorzegde een cynische luisteraar in het radioprogramma van de Nachtzuster zelfs. Alle arbeidsplaatsen in rook opgegaan, een nog dramatischer scenario dan dat van ontslag voor tweederde, voorspeld door het Algemeen Dagblad.

smookalarm
























































Wie net als wij vaak de keerlus voorlangs de mega-fabriekshal maakt om Zeeland te kunnen bereiken, zal wel eens, figuurlijk dan, stil hebben gestaan bij nut en noodzaak van de tabaksindustrie. Je kan er rijk van worden, dat is duidelijk te zien. Ziek ook, trouwens, we konden het van de week weer eens bekijken in zo'n typische rustige reportage van filmer Frans Bromet. En zelfs dan is stoppen moeilijk, zo niet onmogelijk. Wat een snertwerk, als je daaraan meewerkt. Maar het heeft toch iets sneus, het banenverlies dat dreigt bij de grootste werkgever uit de regio. Dat gaat ook de werknemer treffen die zelf nooit gerookt heeft, hij bleek echt te vinden.

De vakbondswereld ondertussen is 1500 man sterk, ongeveer evenveel als er bij de sigarettenfabriek werken, onderweg naar Brussel om te demonstreren tegen de "banenshredders" Barroso en Rutte. En vijftig-plus is ook al op strijdlustig pad. Het brengt een bliksembezoek aan Benidorm, omdat de daarheen gevluchte medemensen opgeschud moeten worden over het verliezen van hun zorgaanspraken. Straks worden de gemeenten verantwoordelijk, en daar staan zij immers niet meer bij ingeschrevenen. De campagne voor de Europese verkiezingen is op weg. 

Nader bercht: de marketingmedewerkers mogen blijven, de rest kan ophoepelen. U weet hoe ik over de waarde van de achterblijvers denk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten