vrijdag 1 november 2013

vallende bladeren

Sanoma. Wij ouderen denken dan onmiddellijk aan het toetje in poedervorm, dat eind vijftiger jaren op de markt kwam. Als je moeder het slecht met je voor  had of modern wilde zijn zette ze je het voor, opgeklopt tot een zalfje dat naar aardbei of, ook erg, banaan smaakte. Dat was nog eens wat anders dan karnemelkse pap.

Die Saroma is onder die oude naam naar het schijnt nog in BelgiĆ« verkrijgbaar, bij ons heeft het van oorsprong Amerikaanse produkt zich vermomd tot Kloppudding van Oetker. Bij ons thuis was de nieuwigheid er al gauw weer af, de kunstsmaken legden het af bij gewone yoghurt of vla, die allengs in meer varianten - hopjesvla!. Brrr! - in de winkels kwam. Maar gisteren was dus bijna-naamgenoot Sanoma in het nieuws. Omdat de uitgeverij van tijdschriften de meeste van zijn bladen laat vallen en vijfhonderd mensen gaat ontslaan. Kinderen en pappa's worden het slachtoffer. Zij worden beroofd van bladen als Kijk, Panorama, Nieuwe Revue en Playboy. Van de 49 publieksbladen gaan er 32 verdwijnen.

In Kijk schreef onze schermende dochter over haar hobby haar allereerste publicatie, maar dit terzijde. Sanoma ging er toen nog niet over, het VNU-concern was nog gevestigd in Haarlem

Zie ik hier een marktanalyse die rekening houdt met de ontlezing? Mannen en kinderen zitten tegenwoordig natuurlijk de godganse dag achter de computer of zijn met hun social media in de weer. Vrouwen hebben vanzelfsprekend nog steeds de taak het gezin of wat daar van over is draaiende te houden, en dus behoefte aan lekkere recepten en zwijmelverhalen en een rustmomentje op de bank. Dan zijn ze weer extra gemotiveerd om man en kinderen weer eens iets anders voor te zetten dan Saroma. 

Die gezinsleden ondertussen houden hun kennis van het wereldgebeuren op peil met de weetjes van "nu.nl". Ook dat is eigendom van Sanoma, en bulkt dus van de sluikreclame. Die site is nu rechtstreeks ondergebracht in Helsinki. De Finnen hebben zich verder nog bekocht aan SBS, een mislukte commerciĆ«le omroep. Die is alleen nuttig gebleken voor Voetbal International, een blad en een ruzieprogramma voor bierdrinkers. 

Finnen heb ik leren kennen bij het kamperen: zij kaapten in numerieke meerderheid ons barbecuevuur op een camping in Zweden. De pesthekel die dat toen in me opriep is nooit meer weggegaan. Ook kweken Finnen muggen in hun meren. Soms moet je er even op wachten, maar gestraft worden ze.nu dan toch.   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten