donderdag 28 november 2013

o, o, oh!

Onze regionale gevoelens van trots worden deze week weer op heel bijzondere wijze bediend. Op Scheveningen hebben ze het druk met de voorbereiding van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Dat ik de dag nog heb mogen beleven dat Albert Verlinde, aangezocht voor het feestcomité omdat hij zoveel van de showwereld weet,

Maar laat ik even adem halen. Verlinde dus, zit vanmorgen bij de omroep die is opgericht omdat de Telegraaf nog te weinig invloed op de media had. Wakker Nederland. Bedoeld om ons kritisch vermogen in slaap te sussen. Bergen non-nieuws worden over ons uitgestort. In ultrakorte reportages. Of studiogesprekjes. Dan gauw terug naar de filemeldingen. Anders haken we af. Maar vandaag zie ik toevallig hoe Verlinde uitgebreid mag uitpakken, want voor nationalisme is altijd plaats.


 
het Scheveningse strand stroomt nu al vol
Trots vertelt hij dat de koning die deze keer ingehaald zal worden niet de gebruikelijke hardwerkende - dat epitheton was Albert even vergeten, maar ik zet het er voor de zekerheid maar even bij - gewone Scheveninger zal zijn. Hij heeft er voor deze keer de Flodderacteur Huub Stapel voor  gestrikt. Die kan zich vast veel professioneler van boord laten sjouwen. Nota bene een allochtone Limburgse toneelspeler. En een erkende Republikein. Of zou hij dat ook maar spelen?! 

En als we dan alles gezien en gehoord hebben, ook alweer over de wijze waarop op Scheveningen de naaimachines sinds september dag en nacht gesnord hebben om de kostuums voor het grote feest op tijd af te hebben, besluit Verlinde zijn feestrelaas met, ik onderdruk een krachtterm,  een huldebetoon aan de NOS. Die zal immers de feestelijkheden uitgebreid en deskundig in beeld gaan brengen, en dat wordt een krachttoer We gaan allemaal geweldig genieten.

O, o, o, wat jammer toch dat we in handen gevallen zijn van nep en namaak en commercie. Maar goed, laat ik het volgende regionale nieuwtje toch ook nog maar even melden. De Zeeuwen zijn blij! Blij! En weet u waarom? De Tour de France. Die  gaat in Utrecht starten (Aleid Wolfsen ook blij) en komt daarna weer fijn door Zeeland. Het gerucht gaat zelfs - want de Zeeuwen zien er echt opvallend blij uit, zij moeten meer weten - dat de Tourkaravaan er niet alleen maar zo hard mogelijk doorheen komt rijden. Het schijnt dat het wielercircus Goes gaat aandoen. Als startplaats, of als finishplaats, of misschien zelfs wel allebei.

Die ene Zeeuw die van dit nieuws juist helemaal niet blij wordt komt uit Goes, maar woont al bijna veertig jaar samen met een half-Scheveningse expat.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten