zaterdag 30 november 2013

lessen

De slag bij Arnhem is misschien nog wel bekender in het buitenland dan bij ons, lezen we vanmorgen in onze regiokrant. Dat mag zo zijn, maar vandaag woedt hier bij ons de slag om de Veluwezoom.

Die zoom werd in 1813 bevrijd. Terwijl Huub Stapel zich aan de kust in de vliegende storm van vanmorgen door een marinevaartuig laat aanvoeren, "watje!" schampert het op de radio, spelen we hier na hoe de Pruisen de Fransozen Holland daadwerkelijk gingen uitwerken.

Er is toen aan beide zijden veel gesneuveld, en veel verdronken in Rijnwater. Met kanongebulder en mooie pakken zal dat allemaal worden uitgebeeld. Laat ze daar aan de kust maar goed hun best doen met wegwaaien, hier ging het eigenlijk allemaal om. De victorie mogen dan al ooit bij Alkmaar uitgeroepen zijn, de nieuwe koning net uit zee gevist, maar onze een na laatste bevrijding was toch nergens geweest zonder het begin rond Arnhem. De Fransen konden terug naar hun wijnvelden. Pas nu immers staat de klimaatverschuiving toe dat je hier wijn kunt genieten.

kikkerkoning in pierenbadje
Die Fransen waren vast blij dat ze ons kikkerlandje konden verlaten. Maar vandaag is het woord voor ons geen scheldwoord. "K", leest onze kleindochter haar moeder voor. "I". "K". "K" De letters daarna? "Uh", helpt haar moeder haar met de klank. "En die?" "Rrrr", onthult de volwassene: "Wat denk je dat daar dan staat?" Onze kleindochter loopt alle letters weer nauwgezet langs.
Opeens valt het kwartje.
"Kikker!"







Geen opmerkingen:

Een reactie posten