donderdag 21 november 2013

reuze

Twee feestelijke gebeurtenissen vandaag. Rotterdam, altijd al beroemd om zijn Reus - hij heeft mijn broertje nog wel eens een handje mogen geven - heeft er nu de Reus van Rem bij. Het hoogste gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas. Na de Kunsthal - waaruit het zo gemakkelijk stelen was, weet u nog - mocht deze wereldberoemde architect nooit meer iets bouwen voor de Maasstad.

Een paar kilometer verderop zijn Delftse studenten blij omdat ze een satelliet ter grootte van een pak melk succesvol hebben laten lanceren. Zo klein, dat ze hem niet kunnen zien als hij overvliegt. Hopelijk piept hij wel, deze nano-spoetnik.

Hondje Lajka sinds 1957 'lost in space'? Wij dachten van niet

In het land van de onbegrensde mogelijkheden ondertussen zijn ze druk bezig de moord op Kennedy te herdenken. Daar hebben ze nu Obama, die in zijn gedenkwoorden hem alle eer geeft voor de veranderingsgezindheid die hij en daardoor Amerika uitstraalden. Vijftig jaar later is 'change' nog steeds een mooie verkiezingsslogan. Tot mijn vreugde heeft Obama al meer dan één termijn mogen proberen daar wat van te maken zonder dat fanatieke eenlingen of complotterende tegenstanders hem uit de race hebben gehaald.

Kennedy maakte naam met "ask what you can do for your country", maar ook door het aangaan van de strijd om de ruimtevaart met de Russen. Goed, zij hadden dan de eerste kunstmaan in een omloop om de aarde gebracht, maar wie zou het eerst op de maan rondlopen? Neil Armstrong won de race, en overleed in augustus van dit jaar.

Ach, zoals hij nu de herdenking van de inmiddels een halve eeuw dode Kennedy moet missen, heeft JFK niet kunnen meemaken dat zijn belofte door Armstrong werd ingelost. Pas in 1969 zette die die eerste 'reus-achtige stap voor de mensheid'. Al zijn de complottheorieën daarover ook nu nog bijna net zo levendig als die rond het gewelddadige einde van de president. Ooit zo'n scherpe afdruk van een moonboot in mul dampkringloos maanstof gezien als die keer?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten