woensdag 6 november 2013

onschuldige kunst

In een onooglijk flatje in München is anderhalf jaar geleden een partij roofkunst gevonden met een waarde die ieders voorstellingsvermogen te boven gaat. Veertienhonderd schilderijen, geschat op in totaal een miljard euro. De grootste namen uit de schilderkunst, maar te modern voor de smaak van Hitler, kwamen in particulier clandestien bezit. Ook de erfgenaam hield dat voor zich.


Zeven decennia na de diefstal is de kunstschat dan toch aan het licht gekomen. In dezelfde week waarin Nederland besloten heeft nog drie van zulke onterecht verkregen werken die het zelf in haar musea had hangen terug te gaan geven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar, kunsthandelaar Goudstikker. Tweehonderd schilderijen waren al eerder teruggegeven en sommige zijn ook al weer in de handel gebracht . En dan treuren wij nog over de paar doeken die uit de Rotterdamse Kunsthal zijn meegenomen om in Roemenië in een kacheltje verbrand te kunnen worden.



 Vandaag geniet ik maar liever van onschuldige kunst, zoals dit voorbeeld(grachtenpand? Hochhaus met allemaal kunst erin?) door een schoolkind getekend. Volgens ons kan je hieruit trouwens wel opmaken dat de maakster dochter is van een architect. Zij heeft nadrukkelijk de deuren niet vergeten, ook dat valt op. En zouden dat hoge hakken zijn? Die komen in onze kringen niet zo voor. Heeft ze vast op school geleerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten