zondag 1 december 2013

slikken we dat

U moet niet elk jaar geloven, wat de krant u zoal meldt. U zou het wel minstens een jaar moeten onthouden.

Er zijn voorlichters die van uw vergeetachtigheid bestaan. Elk jaar maken ze (copypaste) dezelfde ronkende persberichten. Elk jaar komen die in de krant, alsof het om nieuws gaat. Niet denken dat journalisten zelf nog weten wat ze twaalf maanden eerder hebben gemeld. En u denkt: "Gut, gut, nou, nou, nee maar," en vul dan maar in:

Het Havengildediner! Wat lees ik daar nu toch. "De Nederlandse havens moeten meer samenwerken." Zelf heb ik wel onthouden dat dat nu zo ongeveer al dertig jaar wordt aanbevolen. Ja, concurrentie is goed, concurrentie is uitstekend, maar niet als je elkaars concurrenten bent natuurlijk.
steeds minder schepen, steeds grotere sluizen

De oproep klinkt elk jaar, in elk geval tijdens het Havengildecongres. Een ander woord voor een etentje van de havenbaronnen, zien ze elkaar ook eens buiten het werk. Nou zijn de Amsterdamse baronnen allang weggekocht door de Rotterdamse, maar dat mag de pret niet drukken. Altijd mag er wel een minister cachet aan verlenen, als zij dan maar meteen de tafelrede houdt.

Zo herinneren we ons nog Jorritsma, die nog zei dat ze niet van plan was ooit geld te steken in de onzin van een megasluis voor Amsterdam. Of was dat Kroes nog geweest, of Maij, of Netelenbos? Die man van de LPF die De Boer heette en toch over water ging?  Of Us Camiel die liever de lucht in ging? Hoe dan ook, we zijn nu eindelijk zover dat ook het ministerie is gaan geloven dat er nog eens goed geld in een van onze bodemloze putten moet omdat dat er zo lekker daadkrachtig uitziet. Je roept 'werkgelegenheid' en dan moet het maar, dat miljard voor een sluis, ooit in guldens, inmiddels zoveel in euro's.

Wat zegt dus Schultz van Haegen deze keer tegen het gezelschap dat een vorkje komt meeprikken: zij gaat haar beslissing nu gauw nemen, in februari namelijk, zodat de spa in 2014 de grond in kan.

Jongens, dan hebben we voor datzelfde geld aan een JSF-je erbij toch echt meer. Trek aan de politieke noodrem, zou ik zeggen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten