dinsdag 28 januari 2014

zingen helpt

De Polare-boekwinkels waren maandag nog één dag open, maar nu zijn ze dan allemaal 'tijdelijk' dicht. En iedereen denkt, dat de twintig miljoen die nodig schijnen te zijn voor het fantastische reddingsplan dat klaarligt niet meer gevonden zullen worden. De directie suggereert dat twee miljoen al genoeg is, maar dat lijkt wat al te optimistisch. Nee, ik vrees: het is zover, twintig gerenommeerde verkooppunten voor boeken in ons land vallen in één klap weg. Bibliotheken en het Centraal Boekhuis zullen weldra volgen. Een boek? We willen geen boek.

Om negen uur al een telefoontje uit Frankfurt. Ander verdriet, nog voor het ontbijt, om het nieuws dat nu ook onze muzikale grandioze opa gestorven is. Pete Seeger, toch nog 94 jaar geworden. Zanger van het betere protestlied, de mooiste folk met eeuwigheidswaarde maakte hij zelf. Zelfs al zong Marlene Dietrich "Where have all the flowers gone", en werd Trini Lopez een wereldster met "If I had a hammer", zijn versies bleven de beste.

"Little boxes" uit 1963 had hij dan weer niet zelf geschreven, maar wel beroemd gemaakt. Vriendin Reynolds spotte in haar lied met de zouteloze eenvormige rijtjeshuizen die in opkomst waren en de stereotype levens die erin geleid werden. Het was mijn eerste kennismaking met het fenomeen Seeger, en ik was in Rotterdam in de nieuwbouwflat van tante die uitkeek op het toen net nieuwe winkelcentrum De Lijnbaan. Vooral zijn heldenstatus als activist en zijn botsing met de bestrijders van "unamerican activities" - wat het zingen van kritische liedjes natuurlijk nogal gauw was- spraken mijn ongezeglijke  tante erg aan.


"Rainbow Race" is een van mijn eigen favoriete liedjes. Maar voorlopig zoeken we maar troost bij "We shall overcome,"  Seegers functionele protestlied gebaseerd op een hoopvolle negroe-spiritual. Ds. King,  Mandela en Obama,en vooruit, ook Oprah hebben kunnen profiteren van de spirit die van dat klassieke protestlied is uitgegaan, en die de emancipatie van de getinte medemens zozeer geholpen heeft. We hebben gelukkig de CD's nog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten