maandag 13 januari 2014

leeggehaald

Op ons burenfeesje kwam hij nog even ter sprake. Wat prettig toch, dat we de Rijdende Rechter nog nooit nodig hebben gehad. Noch Frans Bromet met zijn camera over de vloer, om bizarre en te hoog oplopende burenruzies vast te leggen. Nee, onze onderlinge verstandhouding is prima.

De rest van Nederland wordt bij het beperken van geschillen krachtig geholpen door het duurder worden van de rechtshulp. De gang naar de burgerrechter is dankzij de forse verhoging van het griffierecht in twee jaar tijd ingezakt met twintig procent. Van 75.000 zaken is alleen al vorig jaar afgezien. Dan maar géén recht. Hopelijk beperkt dat de werkdruk voor rechters en niet hun werkgelegenheid, want dat zou juist weer sneu zijn voor een van onze buren die zo aan de kost komt.

De gegevens komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een van de adviesorganen van het rijk. Die mogen de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd van advies dienen.

Huis der Democratie leeggehaald
Denk aan de Sociaal Economische Raad, aan de Raad van State en wat dies meer zij. Maar juist vandaag protesteren zij vol verontwaardiging bij het parlement over de aantasting van hun rol en gezag. Want onze regering neemt zich voor al die adviezen wat minder serieus te nemen. Voorlopig maar ongezien in de la te leggen, niet meer zoals de wet nu voorschrijft binnen drie maanden met een reactie te komen. Zoveel mogelijk organen opheffen was al eerder een van de goede voornemens op kabinetsniveau.

Minister van Staat Tjeenk Willink ziet deze ontwikkeling als "dommigheid", want in de democratie draait alles om debat, om spraak en tegenspraak. Hij voorspelt dat de adviezen, die per definitie openbaar zijn, toch hun rol gaan spelen en dan zonder de inbreng van de regering. Dat wordt schieten in eigen voet.

Hol onze democratie niet uit, doe dat ons land niet aan, parafraseren we maar even die andere oud-minister Hirsch Ballin. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten