dinsdag 21 januari 2014

we appen

Twaalf, of nee als ze goed tellen dertien stuks moderne communicatiemiddelen in hun gezin. Van vier personen: een pappa, een mamma, en twee tieners. Iedereen zijn eigen telefoon, en verder wat tablets, een paar computers, en een E-reader. Spreken doen ze elkaar heus nog wel, bij het ontbijt en de avondmaaltijd.

Dit mag je het doorsneegezin noemen, met de ouders hebben we een dagje opgetrokken en onze kennis over het moderne leven bij de tijd gebracht, Zij waren ongeveer de laatsten van onze vrienden die nog niet naar ons nieuwe huis waren komen kijken, eerder hadden ze het daarvoor door allerlei omstandigheden nog veel te druk. Beider werkgevers zijn nu aan de kant gezet, dat geeft nieuwe perspectieven. Teylers' museum eindelijk eens kunnen bezoeken, ze verheugen zich nu al.

Uit wat ze vertellen begrijpen we dat de telefoons nauwelijks nog voor gesproken taal worden benut. Er worden hoofdzakelijk geschreven boodschappen mee verstuurd, dat is goedkoper. In de E-reader zitten onder andeere de zeventig titels die Appie Baantjer op zijn naam heeft gebracht, Ondertussen wordt er door de gemiddelde Nederlander toch ook

wel steeds minder gelezen, en moet Nederland zijn uiterste best doen om nog wat bibliotheken gaande te houden. De beste van vorig jaar staat in Arnhem, maar die is nog fonkelnieuw. Toch komt de illustrerende foto deze keer uit het in Duitsland gelegen Gogh, u weet wel, die plaats waar Vincents voorouders vandaan kwamen. En reken maar dat de Duitse kindertjes kunnen genieten van uit het Nederlands vertaalde boeken, zoals "Het Muizenhuis" over Sam enJulia van Karin Schaapman. Ja, want Duitse kindertjes zijn natuurlijk nog dol op lezen! 

das Mäusehaus

En hoe het afliep? Toen onze gasten huiswaarts gingen, werd een van de telefoons vermist. De andere was gelukkig net weer opgeladen. "Bel eens even?" Als we het gerinkel hoorden, lag het apparaat in ieder geval niet in de auto. Maar het viel nog niet mee om het daarna daadwerkelijk te lokaliseren. Was het de tas, die rinkelde? Was het een jas? Of toch de andere jas?? Teruggevonden, en dat zelfs zonder dat er ook maar enig ge-ap aan te pas kwam.

.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten