vrijdag 3 januari 2014

standpunt Groningen

"Er gaat niets naar Groningen." Vandaag staat de uitbuiting van die provincie door de niet-Groningers centraal in stand.nl.

We hebben ons midden in het bos ooit een enigszins aangeschoten avondje lang rond de familiale barbecue vrolijk gemaakt over de vraag of je dat (radio-)opinieprogramma niet beter kon schrijven als 'standpunt NL'. Zo spreek je het immers uit, ook in de variate met dikke tong. De gewone Nederlander spreekt in het programma een meestal rechts woordje mee.

Vandaag laten de doorgaans bescheiden Groningers en hun sympathisanten zich horen over de schaamteloze wijze waarop de miljarden aan aardgasbaten weggekaapt zijn. De Rotterdamse haven bijvoorbeeld kon er reuze kapitaalsintensief van uitgebreid worden. Fijn voor de Randstad, ongetwijfeld. Maar in Groningen klinkt de bodem in en bevingen en binnenkort te verwachten aardbevingen zorgen dat de Groningers de tol betalen.

onverkoopbaar
Hun huizen scheuren in stukken, en ook al zouden ze willen, weg kunnen ze niet eens meer want het onroerend goed is compleet onverkoopbaar geworden. Ook de beloofde werkgelegenheid is niet gekomen of allang weer weg.

Weet u nog? De Post moest naar Groningen-stad en het personeel schreeuwde moord en brand over die verbanning naar Siberië. De aluminiumfabriek in Delfzijl, eens het paradepaardje van industrie die in het noorden zou neerstrijken, staakt vandaag de productie. 

Uit die gemeente betrok Haarlemmerliede een nieuwe burgemeester, die verstand had van havenzaken. Dat kwam ons goed uit. Wij raadsleden kregen verstand van Delfzijl. Waar ooit Opstelten burgemeester geweest was, onze burgemeester mocht dan ook Ivo tegen hem zeggen.

Na Utrecht ging de huidige minister van justitie Rotterdam besturen, Amsterdams grootste rivaal in havenzaken. Die hadden zich beter kunnen richten op kunst en cultuur, maar die zijn inmiddels wegbezuinigd door Ivo's VVD. PvdA'er Max van den Berg, nu Commissaris van de Koning in Groningen, vraagt één miljard voor zijn provincie. Eén procent van de winsten die er nog van de gaswinning verwacht worden.
Stand.nl is het daar roerend mee eens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten