dinsdag 7 januari 2014

boos (op) ABP

Zo! Nou! Poeh! Dat ABP toch. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Dat de centjes beheert van (ex-)werkers uit overheid en onderwijswereld. Vandaag heeft het de media opgezocht met het trotse bericht dat ze hun aandelen Tepco eruit gegooid hebben. U weet wel, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de kernramp in Fukushima.

Het grootste pensioenfonds van de wereld was minderheidsaandeelhouder in de Japanse onderneming. Maar de maat is vol. Genoeg is genoeg. De Japanners hebben een ramp veroorzaakt en niet goed afgehandeld. Geen of onjuiste informatie, pas heel laat toegegeven dat de centrale wel degelijk hoogradioactief water in zee lekt. Weinig of niets gedaan aan het terugwinnen van vertrouwen bij het publiek.

zeewater vervuild
Daarmee kan het ABP zich natuurlijk niet encanailleren. Ze hadden zo graag de dialoog gevoerd, maar Tepco hield zich drie jaar lang doof voor de signalen vanuit de door ethische overwegingen geplaagde belegger. Nu trekt die zich dus radicaal terug.

O wat klinkt dat.stoer. Ja, sinds 2007 geldt een "maatschappelijk verantwoord" beleggenbeleid, dus we begrijpen... Nou, we begrijpen helemaal niet. Het vraagje na afloop van de tirade vol eigendunk, naar de omvang van het huidige belang van ABN levert een wel heel genuanceerd antwoord op. Aandelen waren al gaandeweg opgekocht door de Japanse overheid. Eigenlijk stelde het dus al niet meer zo heel veel voor, wat ABP had uitstaan. Nog verder doorvragen levert op, dat het niet eens meer om een bedragje in miljoenen gaat. En dat is voor een belegger met 300 miljard in kas een verwaarloosbare fooi.

Op de zwarte lijst van het ABP komen ook Walmart (verbod om lid te zijn van een vakbond) en PetroChina (ook de mensenrechten schendend) voor, naast een rijtje makers van clusterbommen. Zouden dat écht de enige bedrijven zijn waar je als maatschappelijk verantwoord belegger namens mij geen zaken mee kunt doen? En hoe zit het met de eigen geloofwaardigheid? Ik ben heus dat halve procentje korting nog niet vergeten, dat van mijn eigen pensioentje is afgehaald. Herstel dat geschokte vertrouwen maar eerst eens, voordat je al te hoog van de toren blaast over je beleggingsbeleid. Nee, deze publiciteit is me veel te goedkoop..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten