woensdag 4 december 2013

in beroep

Het is ook allemaal zo verwarrend. Van politici eisen we dat ze met minstens een been in de maatschappij staan. Wie in de Eerste Kamer zit heeft daar een dag werk aan. wat weer beduidend minder is dan dagwerk. Ook voor de provinciale politici geldt zo'n regime. In de rest van hun tijd moeten ze voeling houden met de maatschappij.

Voor de rest is zo iemand actief in stichtingen, verenigingen, raden van commissarissen, op de universiteit, of bezig met andere nuttige bezigheden. Jan Terlouw schreef kinderboeken, om maar eens wat te noemen.
 
Maar als je dan een fijn netwerk hebt opgebouwd en helemaal meedraait in het old boys netwerk, pas dan op je tellen. Voor je het weet word je verdacht van vriendjespolitiek, en al snel ontaardt dat in de verdenking van omkoopbaarheid en het willen vergaren van steekpenningen.

U voelt 'm al, nog steeds heb ik het gevoel dat oud-gedeputeerde Hooijmaijers die dan vandaag tot maar liefst drie jaar gevangenisstraf is veroordeeld, wordt bestraft voor een politieke doenerigheid die de mensen in zijn omgeving misschien wel amechtig maakte,  maar die in zijn kringen toch echt van hem verwacht werd.

De VVD won de Provinciale verkiezingen en Hooijmaijers kreeg (nam, zullen sommigen zeggen) de portefeuilles ruimtelijke ordening en financiƫn. Niemand hoeft zich dan te verbazen dat er energiek wordt voortgebouwd aan wegen, woningen, bedrijfsterreinen, Schiphol en de Amsterdame haven.

Hojmaijers was ook verantwoordelijk voor de riskante Ice-savelening waarbij de provincie dik zeventig miljoen dreigde te verspelen. De gedeputeerde haalde het geld bijna eigenhandige terug, met die voortvarendheid het rijk schofferend omdat dat gezamenlijk met alle slachtoffers had willen optrekken.

De harde uitspraak van vandaag zal hem zwaar zijn tegengevallen, maar het hoger beroep is al aangetekend. Samen met de Roy van Zuydewijn bij Pauw en Witteman: wat een bijzonder gasten.

Nee, blijkt later. Afgezegd voor Nieuwsuur, niet verschenen bij P. en W. Reculer pour mieux sauter? Eerst maar eens bekomen van de schrik. De talkshowhosts, zullen zijn stoelen wel warm houden, neem ik aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten