maandag 23 december 2013

toegedekt

Vlam in de pan. Het bericht komt door dat je de blusdeken die je gekocht had om zo'n ramp in huis kloek en eigenhandig te smoren beter vooral maar niet kunt gebruiken. Hij zou wel eens in de brand kunnen vliegen, namelijk. Van de twaalf onderzochte types waren er acht onveilig. Ondanks keurmerk.

Ze waren me al opgevallen, de blusdekens. Nooit geweten dat we er een nodig hadden. Maar nu lag hij daar opeens voor de heb, nou ja voor een eurootje of twaalf dan, in het schap. Op verkooppunten als een woonwarenhuize met Zweedse naam, en in de beter gesorteerde drogisterijketens. Van die plekken waar je zulke dingen natuurlijk graag in het assortiment aantreft, naast de tandpasta, de deodorant of de Billy-boekenkasten. De luxere uitgave van de fleecedeken, als het ware, die zijn ook overal verkrijgbaar voor verhoogd wooncomfort. Wie zou niet graag zo'n zelfredmiddel in huis halen nu de brandweer, de ambulance en de politie bang voor ons zijn geworden omdat we onze hulpverleners tegenwoordig liever aftuigen dan hen ongestoord hun werk te laten doen.

ook in de open haard is blusdeken niet aan te bevelen

De dekens doen dus niet wat ze beloven. Ze, althans een deel van de beschikbare merken, zijn onderzocht door de Voedsel- en Warenautoriteit. Verkoopadviezen mag die niet verstrekken. Zelfs de brandweer hebben ze niet mogen inlichten. De verantwoordelijkheid hebben zij gelaten waar die ligt: bij de producenten en verkoopkanalen. Die zijn gewaarschuwd over de uitkomsten, en hebben vervolgens daarmee niets gedaan.

Want uit de handel halen, nee hoor, dat zou zonde zijn en is dus niet gebeurd. Het schandaal van de dekens is moedwillig toegedekt. Het enige antwoord daarop dat we als consumenten kunnen geven is alle dekens dus maar resoluut terugbrengen naar de winkel. Dat is de conclusie die de verslaggever trekt. Want ook al staat er op de dekens dat ze zo handig zijn bij brand en helemaal veilig en goedgekeurd, dat kan dus een botte leugen zijn.

Maar wat moet je dan doen, als je een keukenbrand niet met een spelletje Russisch roulette wil beslechten omdat je nu eenmaal niet weet of je een veilige of juist gevaarlijke deken in huis hebt, is de wanhopige vraag die overblijft. Mensen, geen paniek. Gewoon net als vroeger: rustig blijven, de passende deksel op de pan leggen (eerst schuin houden, de laagste kant naar je toe, als schild het vuur van je afwerend). En dan héél lang met rust laten. Er NOOIT mee naar buiten lopen. Want dan loop je pas echt brandwonden op. Simpel, hè?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten