vrijdag 20 december 2013

vrije ruimten

Akelig hoor. Is het Kerst over een paar dagen, wijdt (!) de radio zendtijd aan het CDA dat nauwelijks meer politieke invloed heeft. En  vervolgens roeren ze in de open wond van de leegstand van duizend overbodig geworden kerken. Voor een schamel eurootje kan je er al een op de kop tikken.

Komt nog bij dat de televisie de dag van gisteren afrondde met een discussie in Pauw en Witteman over het fanatisme dat aangewakkerd wordt in en bestreden door islamitische nog wel gelovige kring. Wij Nederlanders hebben maar één fanaticus, solopoliticus W. uit Limburg, die nu weer campagnegeld heeft gestoken in het laten drukken van stickers die Mohammed een boef, de islam leugen, en de koran gif noemen. Ook hij kwam nog even ter sprake. Het vervelendste jongetje van de hele klas gooit weer eens een stinkbom, ook als opmaat voor het feest van vrede op aarde en een welbehagen in alle mensen.

"Niet als pesterij" zegt de griezel er met een vrome kop bij, maar laf weer niet dat hij er een provocatieve grove belediging mee bedoelt. Maar alweer genoeg aandacht besteed aan dit gevaar voor de volksgezondheid. Terugkomend op die kerken: die duizend vormen met elkaar tweederde van het bestand aan katholieke kerken in ons land, over de hervormde hebben we het dan nog eens niet gehad.


lekker volleyballen...

Het proces van afstoten is al gaande zolang ik me kan heugen, en dat was sinds ik in een afgedankt kerkgebouwtje in Loosduinen ging volleyballen in competitieverband. De toenmalige voorzitter va de Nevobo (goed geraden: de Nederlandse Volleubalbond) woonde per slot va rekening bij mijn nichtjes in de straat, zijn dochter ronselde ons. Op ons curriculum vitae  kwam daardoor zelfs de selectie voor het Haagse jeugdteam dat toen werd opgericht. Anders dan de kerken maakte het volleyballen bloeitijden door, onderweg naar het winnen van het Olympisch toernooi.

Het plafond van dat kerkzaaltje met zo'n puntdak was nog best een vervelend obstakel bij het spelen, trouwens. Competitevervalsend ook, want wij waren er aan gewend de hoge ballen in de nok te mikken en onze tegenstandsters moesten daar eerst nog rekening mee leren houden. De uitdrukking "level playing field" bestond toen nog niet.

In 1980 werd het CDA opgericht, en nu dat op zijn retour is hebben, dertig jaar later,  KRO (katholiek) en NCRV (protestants) moeten besluiten ook samen te gaan. De nieuwe omroep heet als ik het goed begrijp KRONCRV, een echte vondst. Vanaf 1 januari gaan we er van horen. Ook die combinatie zal het wel vaak over kerken en ontkerkelijking gaan hebben, voorspelt Tiktijd.



.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten