zondag 22 december 2013

het materiaal is piepschuim

Piepschuim als surrogaatduinen. Vroege Vogels staat met voor- en tegenstander in de Kennemerduinen bij een fonkelnieuw ecoduct. Het heerlijk lichte materiaal is als bouwstof gebruikt om de kosten te beperken.

De herten mogen er nog niet overheen, knagers moeten er natuurlijk niet aan knagen, de solitaire duinbijen moeten beseffen dat ze hun holen niet meer al te diep moeten maken. Anders loopt de afschermende laag kunststof gevaar die het piepschuim moet vrijwaren voor aantasting door uitloging..

Het materiaal is maar op een paar plekken gebruikt, zegt pro. Maar het had duurzamer gekund, zegt contra. We gaan het goed controleren, zegt pro. Dat zal ik zeker gaan doen, zegt contra. Ik woon op vijfhonderd meter afstand.

Hoewel er beton nodig was voor een stevige oversteek, moest voor camouflage gezorgd worden. Anders zouden de fietsende of wandelende bezoekers zich kunnen storen aan de aanblik. Daarvoor kwamen ze toch zeker niet naar de natuur?

Toen ik me nog bezighield met de wegen in mijn vorige gemeente was piepschuim ons ook al eens aanbevolen. Voorgangers hadden het tracé van de oude dijk onderbroken, om een nieuw stuk weg te kunnen aanleggen, ruim om het plukje oude huisjes aan het eind heen. Die hadden er immers nooit om gevraagd dat zich steeds meer en steeds zwaardere vrachtwagens voorlangs zouden komen wurmen.

Alle betrokkenen blij, totdat bleek dat zo'n weg zonder ouderwets fundament zoals een in eeuwen opgebouwd dijklichaam eronder, al dat zware verkeer helemaal niet kon dragen. Hij bleef verzakken, en des te erger naarmate de jaarlijkse reparaties meer gewicht toevoegden.
jumelage kweekt begrip: Polen lid Europese Unie

We probeerden het nog één keer, nu met een dikke pennywafel van piepschuim waarover de auto's probleemloos zouden kunnen heenrijden. Als ze dat met de gevraagde lage snelheid hadden gedaan, zou het vast wel gewerkt hebben. Ha, ha, ha:  aan de sporen op de kantbeschermers konden we zien dat menigeen blikschade zonder verblozen accepteerde om toch snel thuis te komen. Aangiften hebben de politie nooit bereikt, uit welbegrepen schuldbesef vermoed ik. In afwachting van betere uitvindingen is de weg toen maar afgesloten voor alle zwaar transport.

Wat weer pech was voor de voetballertjes uit Engeland. Zij kwamen om de twee jaar voor het traditionele voetbaltoernooi dat in jumelageverband over en weer werd gehouden. Zij wisten van niks, de bus strandde in het zicht van het sportveld en moest achteruit over de kronkelweg terug naar Haarlem. Met een vertraging van twee uur kwamen ze aan. Probaat middel, dat piepschuim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten