donderdag 19 december 2013

eigen raam

Spellen is een afspraak, zei ik nog gisteren. Vandaag konden we genieten van Kees van Kooten die de draak stak met het Groot Dictee.

Hij bracht als nieuw wedstrijdelement het signaleren van stijlfouten in. Daardoor was het extra moeilijk om mee te doen. Dat kwam doordat de daarvoor gebruikte kromzinnen op de lachspieren van mijn medekijker werkte. Die had in grote moedeloosheid meteen van deelname afgezien nadat de opsteller de tekst eerst helemaal een keer had mogen voorlezen.

Maar de afhaker bleef ook na de tweede en derde keer dicteren nieuwe vondsten ontdekken in de zinnen van het vrijwel clichémannetje. Dat voorspelde dat het steeds lastiger zal worden pseudobancaire krakkemikkige phishingtaal van goedbedoelde boodschappen te onderscheiden omdat de sociale media onze taalvaardigheid steeds verder "zal"

straks kunnen we dit ietmeer

ondermijnen. De beste deelnemer was de gamescommunicator uit België, altijd weer die Belgen. Zelf heb ik nog nooit zo weinig fouten gemaakt. Net zo vaardig als Cliteur! Misschien juist dankzij die stoorzender naast me.

Toch is het vreemd dat volgens een internetonderzoek waaraan ruim 30.000 mensen hebben meegedaan de woordenschat van de Nederlanders groter is dan die van de Vlamingen. Ouderen kennen meer woorden dan jongeren. Het zou moten bewijzen dat je nooit te oud bent om bij te leren. Ja, beste wetenschappers, tenzij Van Kooten gelijk heeft en we qua taalvermogen werkelijk aan het verdommen zijn. In de toekomst die stellingen van jullie nog maar eens toetsen..






Geen opmerkingen:

Een reactie posten