woensdag 11 december 2013

pijnlijk rijk

Nee hoor, lieve radio, de minister heeft geen commentaar. Het is een zaak van Europa.

Van Europa?!  Van Europa?!? Nou, dan ben ik maar blij dat Europa er over gaat, en niet die minister van die partij die loyaliteitsverklaringen eist van haar kandidaten in de hoop dat zij zich dan een beetje zullen gedragen. Niet dronken achter het stuur, geen smeergelden, geen  vriendjespolitiek. Gewoon eerlijk het landsbelang dienen. Dus niet meer te hard willen rijden langs woonwijken, want fijnstof is, ze geven het gedwongen door de bewijzen nu eindelijk toe, toch veel schadelijker dan ze wilden geloven. Bijvoorbeeld. Maar ik dwaal af.

Waarom val ik de minister zo hard? Omdat ze even geen opvatting heeft over het bedrog van de farmaceutische industrie. De ene alchemist wordt rijk van een pijnbestrijder voor kankerpatiënten. De andere knutselaar komt met een goedkoper middel, dat beter werkt, zelfs beter dan morfine. De twee producenten spreken met elkaar af dat dat middel niet op de markt komt. Het andere bedrijf kan nog steeds binnenlopen met zijn te dure middel, maar schuift een deel van de overwinst door naar de collega. 
wonderrmiddel voor onze economie?

Allebei blij, alleen de patiënten niet maar die weten toch niet wat ze missen. Europa vindt het een grof schandaal, en legt een flinke boete op. En de minister gaat er niet over.

Ach, met weemoed denk ik terug aan de tijd waarin we in Den Haag nog een ziekenfonds en een tandarts en een medisch centrum hadden op coöperatieve grondslag, "Azivo" geheten. Het Algemeen Ziekenfonds van Verbruikscoöperatie De Volharding, een beetje voluit geschreven. Het trotse antwoord van de gewone man op alles wat naar een oneerlijke machtsverdeling in de gezondheidszorg zweemde op basis van verschil in rijkdom.

Wie in die oude tijden meer betaalde kreeg meer privacy en vast ook lekkerder eten. En betere zorg? Dan lag je op klasse. Dat abjecte klasseverschil is afgeschaft, maar reken maar dat het terugkomt. Het ziekenfonds is afgeschaft, maar heet nu basisverzekering en wie méér wil kan zich bijverzekeren. Schippers, de minister van zorgverzekeraars en farmacaurische industrie zal het wel marktwerking noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten