dinsdag 23 september 2014

tegen de Maut

Philips en Philips, daar zullen we het voortaan mee moeten doen. Twee verzelfstandigde poten, in het vervolg. Het eens zo sterke wereldmerk gaat kennelijk nu echt zijn laatste fase in.  

Vroeger was "synergie" nog het toverwoord. Maar nu is het "uitpellen" geworden. Gloeilampen en televisie hadden al geen toekomst meer en met hun hoofdkantoor waren ze al vertrokken uit Eindhoven en verhuisd naar Amsterdam. Nu gaat de productie van ledlicht in de verkoop. Wat op verlichtingsgebied overblijft gaat naar de ene onderneming, gezondheidsapparatuur naar de andere. Twee onderdelen op dunne beentjes resteren. Reuze geschikt voor overname. "Het begin van het einde," vreest de Philipskenner op de radio van deze beslissing, die al een jaar of tien in de lucht heeft gehangen.

Alweer een sterk merk uit beeld. Meer en meer wordt Nederland in economisch opzicht een deelstaat van Duitsland. In onze uithoek van het land maken we mee hoe het grensverkeer de discussies in hevige mate bepaalt. Het draait om geld.

Aan onze kant mopperen de pomphouders over de ontrouwe automobilisten die naar de Duitse pompen pendelen voor een goedkopere tankbeurt. Aan de overkant vreest de middenstand verval, als daar het tolvignet wordt ingevoerd. Wat als de Hollanders wegblijven voor de benzine en de Bratwurst, omdat ze de koten er niet uithalen?

We leren een nieuw woord. Vreden is tegen de Maut, lezen we op het raam van het onbemande CDU-kantoor in een vn de winkelstraten. Vóór de regio, tegen de tol. Het zal wel niet zo.n vaart lopen, schat mijn partner in. Angela laat het er natuurlijk op aankomen dat Europa een streep gaat zetten door deze burenonvriendelijke discriminatoire wetgeving. . Zelf zou ik daar niet zo op rekenen. Het eerder heel onverstandig van haar vinden.om ruzie te riskeren in eigen kring. Wie hoog gestegen is kan diep vallen, immers.

We kunnen ons altijd  nog laten overnemen, natuurlijk. Of zouden we zonder Philips niet meer interessant genoeg zijn!?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten