vrijdag 19 september 2014

afzien

Een weekeind afgesneden zijn van de buitenwereld is wel het minste wat Arnhem kan doen om zeventig jaar Market Garden te helpen herdenken. 

De John Frostbrug wordt vanavond het toneel van een multimediaal schouwspel. Met muziek en dans, al vinden sommigen dat te frivool voor het evenement. Eigenlijk ging het immers om een mislukking met veel slachtoffers. De Duitsers werden pas een half jaar later tot overgave gedwongen. De stad moest nog ontruimd worden, en in puin geschoten. 

Maar vanavond worden 15.000 belangstellenden verwacht voor het vieren van een feestje. En de hele week al leven "re-enactors" zich uit in het nabootsen van de oorlogshandelingen. Zondag nog zullen historische voertuigen over de route rijden die de geschiedenis is ingegaan als de 'weg naar de hel' omdat de strategie van snelle overrompeling zo deerlijk mislukte. De bruggen over de Maas zullen er uit liggen, we  moeten ons prepareren op een echte verkeerschaos. 

Daar waar de vrede uiteindelijk getekend werd, serveerde de ober ons eerder deze maand een met zorg versierde koffie. Van vrede kan je echt genieten. Op het terras waren al wat oorlogstoeristen neergestreken. Ondertussen wordt wel aangenomen dat het ongeveer het laatste jubileum zal zijn geweest, waaraan de werkelijke veteranen nog zelf hebben kunnen deelnemen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten