dinsdag 9 september 2014

ievent van de dag

In de spreekkamer van de specialiste red je het tegenwoordig niet meer zonder een behoorlijk mondje Engels. Vroeger kwam Latijn nog van pas.  "Feminism rules!" zegt ze nu als ze hoort dat we ook nog een vrouwelijke huisarts hebben. De reclamejongens vervuilen de ether met potjeslatijn over "data die in de cloud is". IS en Isis vergallen ons humeur. Dan: "Vandaag eindelijk weer eens een Eppel-ievent" (Apple lanceert weer een nieuw speeltje voor de aanhangers).

Maar het grote nieuws van vandaag is onbetwist het uitkomen van het rapport van Tjibbe Joustra, vroeger nog terrorismebestrijder maar nu veiligheidsdeskundige. "Het vliegtuig is in de lucht gedestabiliseerd," horen we. Daar is dan geen woord Spaans of zelfs maar Engels bij. Het vliegtuig is echt neergestort. Het eerste resultaat van het officiĆ«le onderzoek naar de vliegramp bevestigt, bijna twee maanden na het drama, dat er nog niets over gezegd kan worden. 

Logisch, want de afspraak schijnt te zijn dat conclusies alleen met algehele unanimiteit getrokken mogen worden. Alle partners hebben vetorecht. Dus wordt het woord raket angstvallig vermeden. Op kousenvoeten moet er worden gelopen, om de 'goede' verstandhouding met de Russen niet in gevaar te brengen. De nabestaanden van de driehonderd slachtoffers zullen nog minstens een jaartje in onwetendheid worden gehouden. 
Ook de luchtvaartmaatschappijen hebben er baat bij als het vliegend publiek niet beseft dat zij de routes over oorlogsgebied niet gemeden hebben, lees ik in weer een ander kritisch artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten