zondag 14 september 2014

her denken

Op de brandweer kan je rekenen, als mens en/of dier in nood zijn en gered moeten worden. De acht wilde zwijnen die vanmorgen de Zuid-Willemsvaart bij Weert probeerden over te zwemmen kregen dan ook welkome hulp van spuitgasten met rubberbootjes. Eenmaal op de kant geholpen ontdekten de varkentjes tot hun verdriet dat een boze jager klaar stond om ze af te schieten. 

Zwijnen mogen namelijk niet buiten de Veluwe of park de Meinweg komen. Paf! De cameraman deed verslag van de redding en de executie. Op zondag geldt nota bene een verbod, ook dat nog. Waar heb je anders de Flora- en faunwet voor?! De Partij voor de Dieren stelde Kamervragen.

dubbel beschermd: in Zoo, op Veluwe, wrattenzwijnen
Had dat nou niet anders gekund? In dit weekeinde waarin we zijn begonnen met het herdenken van de catastrofe van operatie Market Garden, terwijl we ook nog bezig zijn terug te denken aan de tragedie van de Eerste Wereldoorlog die nu honderd jaar achter ons ligt, en toe lijken te zijn aan een derde wereldoorlog nu IS om uitroeiing vraagt en een wereldwijd verzet losmaakt tegen hun monsterachtige misdaden, is er ook nog zoiets als omroep Gelderland. 

Die liet in een aandoenlijke reportage de zoon van een Duitse officier zien. Hij was vijf toen zijn vader was gesneuveld. Die, toen 42 jaar, had met zijn patrouille nog dapper een brug verdedigd tegen de geallieerde opmars toen hij na het luwen van het krijgsgeweld als eerste zijn hoofd boven de dijk stak. Een fatale vergissing. De man was herbegraven op de begraafplaats voor Duitse doden in IJsselstein. 

Elk jaar bezocht de zoon daar het graf. Op zo'n herdenkingsbijeenkiomst werd hij uiteindelijk  aangesproken door een van de voormalige tegenstanders, ook vaker aanwezig. "U en uw vrouw komen hier vaker, mag ik u vragen wat u hierheen brengt?" Het relaas dat volgde maakte, dat de Duitser de man wit zag wegtrekken en vervolgens in huilen zag uitbarsten. Hij was het geweest, die het dodelijke schot had gelost. 

Geen andere reactie was mogelijk, dan dat de drie elkaar stil omhelsden, alle drie in tranen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten