zondag 9 februari 2014

veilig met Van Dale(n)


Er valt nog heel wat te genieten, als je er oog voor hebt. Van de week deed ik dat  van de competitie op de Belgische tv, tussen Koen Wauters, bekend als populaire zanger van Clouseau, en een andere mij geheel niet bekende Bekende Belg.                  
Ze maten hun krachten deze keer in midgetgolf en snelwandelen, en uiteindelijk zagen we ze meedoen aan het Groot Dictee van eind vorig jaar, waarin de taalvondsten van Kees van Kooten ook hen hadden doen zuchten.  De een maakte iets van 34 fouten, de ander nog net een of twee meer dus die werd tweedes. Dat was toevallig Wauters, die ook al geen kans had gehad bij het snelwandelen want hij mist een meniscus en kon dat gehandicapte been dus niet laten voldoen aan het vereiste van overstrekken. Hij mocht daarom de drie kilometer niet eens vol maken. Het was een geestig verslag, dat ons onder andere duidelijk maakte dat de Snelwandelbond van België precies vier leden telt.
 
De Grote Man van het Dictee is natuurlijk Van Dale zelf, de naamgever van het meest gezaghebbende woordenboek in het Nederlandse taalgebied, op het Zeeuwsch Woordenboek na uiteraard. In Sluis, dicht bij België, staat een standbeeld te zijner ere. Je wordt erdoor verrast, als je je eerst tenminste een weg hebt weten te banen voorbij alle verleidelijke terrasjes die je onderweg tegenkomt. .
 
Ook tegen boeven helpt de naam op voortreffelijke wijze. Dit troffen wij aan op een leegstaand kantoorpand elders in het land:
 

De

Geen opmerkingen:

Een reactie posten