donderdag 27 februari 2014

hogerop

Hij was nog de bloedjonge directeur van een niet veel meer dan eenmansonderzoeksbureau, toen ik hem interviewde voor het blad van de Kamer van Koophandel. Het zal ongetwijfeld gegaan zijn over een onderbouwing voor de uitbreiding van Schiphol, want het bedrijfje heette het Bureau voor Economische Argumentatie. Door het goed te verkopen (aan KPMG) kon Hans de Boer zich een geslaagd ondernemer noemen. Zijn nieuwste avontuur wordt het voorzitterschap van het VNO-NCW, als opvolger van Bernhard Wientjes, per 1 juli.


Een sleutelpositie in polderend Nederland, een mooie overstap voor de man die ook al het MKB een paar jaar had geleid, en de jeugdwerkloosheid met een taskforce te lijf was gegaan.. We waren elkaar weer tegengekomen in de Raad van Commissarissen van het regionale afvalbedrijf waarin onze gemeente net was toegetreden. Toen was afval nog niet geprivatseerd, dus zaten we met een clubje wethouders in dat bestuursorgaan, onder zijn voorzitterschap. Hij was de enige die zijn verdiensten niet in de gemeentekas hoefde te laten vloeien. Ach, waren wij ook maar ondernemers geweest.


Van zo nabij maakte ik hem mee als een doelgerichte voorzitter, die handig opereerde en zorgde voor een goede sfeer. Fries, CDA lidmaatschap, een kolossale nieuwbouwwoning achter de duinen waarin de hele raad met partners door hem en zijn ook al zo Friese Klaske gemakkelijk ontvangen kon worden. Ondertussen omarmden we de code-Tabaksblatt, die moest leiden tot professionalisering van raden als de onze, met als resultaat dat de portefeuillehouders geleidelijk het veld ruimden. Met een uitstapje naar Gent sloten we onze periode af.


Vond Balkenende dat hij burgemeester van Rotterdam moest worden? Daar is het dan niet van gekomen. Maar hun partij heeft, met Maxime Verhagen als voorman van Bouwend Nederland, de tegenmacht tegen alles wat naar paarse kabinetten zweemt nu aardig op oorlogssterkte, lijkt me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten