vrijdag 7 februari 2014

niet kijken

Poetins feestje gaat beginnen. Onze premier komt hem belerend toespreken. nog voordat de Winterspelen vanmiddag gaan beginnen. Trek in, die akelige anti-Homowet. Nederland staat ook vooraan bij het in beeld brengen van het schaatstoernooi. De koene Hollandse regisseuse die er over gaat vertelt met trots dat het gebeuren met dertig camera's verslagen gaat worden. Niets, maar dan ook niets, zal ontsnappen aan registratie. Behalve als het om protest zou gaan. Dan zal de wereld dat niet kunnen zien.
kijkersboycot goede zaak
 
Een ongelooflijk hypocriete taakopvatting, natuurlijk. De dame kan kennelijk leven met de afspraak dat zij geen journalistieke verantwoordelijkheid heeft, maar slechts is ingehuurd voor een propagandashow. Haar geweten sust ze door erop te vertrouwen dat de cameraploegen van andere landen, die eigen opnamen maken, eventuele protestacties wél in beeld kunnen brengen als ze dat willen. Bespottelijk, natuurlijk, maar daardoor weten we nu dat onze snowboardster die gisteren bij de kwalificaties faalde, weliswaar regenboog-handschoenen aan de camera liet zien maar daar helemaal niets speciaals mee bedoelde, ook al omdat ze die handschoenen al jaren heeft.

foto: Wikipedia
Keken wij toch al niet naar wintersporten, voor ons is de lol door al dat onwaarachtige gedoe er nu wel grondig vanaf. In het frisse Rusland wordt het bestaan van homoseksualiteit zowel ontkend als verziekt en bestreden. In Nederland ligt dat anders. Alleen al in onze eigen familie kennen we enkele gelukkige combinaties, die de haat van de Russen totaal niet verdienen. Onze kleinkinderen begrijpen inmiddels dat ook staatshoofden niet mogen pesten. We zetten ons machtsmiddel in: de Winterspelen worden hier geboycot. Die dertig camera's zijn voor ons overbodig.

We denken met respect aan Jesse Owens, de niet zo arische Amerikaanse atleet die Hitler schoffeerde door vier gouden medailles weg te kapen op diens Olympische Spelen in 1936 in Berlijn. De legendarische sporter, die ooit binnen drie kwartier zes wereldrecords wist te verbeteren. De man kreeg geen felicitaties van de Duitse amateurschilder die zich ging opmaken om de wereld in het ongeluk te gaan storten.  Laat het een les zijn voor Poetin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten