donderdag 1 mei 2014

actiedag

Het is weer 1 mei, vandaag. De dag van de Arbeid, dus in Nederland geen vrije dag. De dag ervóór hadden we immers al vrij om de koningin te kunnen bejubelen. Denk maar niet dat die vrije dag er nu alsnog komt, nu Koningsdag er, vervroegd, voor in de plaats is gekomen. Sterker nog, het kantoorpersoneel van de NS moet treinen gaan schoonmaken, want er wordt nog steeds gestaakt.

Op deze eerste mei, maar dan tien jaar geleden, is Polen toegetreden tot de EU. Dat was groot feest, en ook goed voor hun werkgelegenheid. We hadden er getuige van kunnen zijn geweest, als de treinreis minder lang had geduurd. Toch nog een snuifje meegepikt, en de nodige folklore. Aardige mensen die  Polen, vertelt een Duitse mevrouw op de radio. Ze woont vlakbij en gaat vaak even naar het buurland omdat het park er zoveel mooier is. Wat ook treft is dat de zalm en de makreel er nog zoveel betaalbaarder zijn.

Om de betalingsbalans van Duitsland weer een beetje in evenwicht te brengen, komen gelukkig de Nederlanders aan de andre kant van Merkelland goedkoop tanken. Laatst stonden we per ongeluk te wachten achter zo'n landgenoot die, beseften wij, nog lang tijd nodig zou gaan hebben. Zijn autotank was gevuld, nu ging de kofferbak open. Daar stonden zeker vier megagrote jerrycans klaar, waar óók nog benzine in moest.

Vol plaatsvervangende schaamte besloten we onze eigen benzinebehoefte toch maar gewoon bij een Nederlandse pomp te gaan aanvullen, die moest nog te bereiken zijn. Ook al komt ook die benzine grotendeels uit het land van Poetin, naar wij vandaag begrijpen. Dankzij de actie die Greenpeace heeft ondernomen tegen de eerste aanvoer van Noordpoololie. Maar ja, wie ziet die spandoeken nou helemaal wapperen, in die godverlaten Tweede Maasvlakte, vroeg de radioverslaggever zich ondertussen wel sullig af, kennelijk boos omdat hij helemaal hierheen gestuurd was en geen collega's zag. Snapt al niet eens meer dat hij degene is, die voor de publiciteit zorgt. Vroeger waren de reporters wel snuggerder en milieubewuster.

Troost op deze actiedag is, dat onze eigen betalingsbalans op zijn beurt profiteert van de goedkope Poolse werknemers, die wel voor een hongerloontje voor onze werkgevers willen werken en daarbij ook nog zorgen voor een betere bezettingsgraad van onze vakantieparken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten