vrijdag 2 mei 2014

baksteen

Dat we nu Omroep Zeeland kunnen ontvangen, heeft ook zo zijn nadelen. Want nu weten we dat de geschiedenis van '"de oude oma" op twee manieren tegelijk verder wordt uitgewist. 

Het is dat de overgrootmoeder van onze kinderen zo'n klein compact mensje was. Daardoor heeft ze tot haar negentigste gerieflijk kunnen wonen in haar piepkleine arbeidershuisje aan de Havendijk in Middelburg. Een rijtje rustige huisjes aan het water, met oma's zus en zwager in het huisje ernaast. Klein tuintje achter, waar ze met succes het leven van de bossen chrysanten die ze kreeg een langer leven gaf door ze na hun tijd in de vaas daar ergens buiten in de grond te steken.  Een oogst van jaren hield het er vol.

 Het huisje had een trappetje naar haar slaapkamertje, dat bijna verticaal omhoog liep. Voor haar geen beletsel, totdat ze een lichte beroerte kreeg. Daarbij trof het dat ze bij haar dochter en schoonzoon de Kerstdagen aan het vieren was. Alleen was dat wel erg ver van huis. Er zou thuiszorg komen, maar het werd toelating in een rusthuis in Veere. Daar is ze nog 105 geworden. Zij is, de kenners weten het, de stammoeder wier verjaardag de familie nog telkenmale viert met een groots mosselfeest te harer ere. 


En nu worden dan die huisjes afgebroken, volgens teletekst. Alsof dat nog niet erg genoeg is ook het bericht dat in Nieuw- en Sint Joosland na 102 jaar de plaatselijke garage de poorten sluit. Ons oud omaatje was nog net een tiener, toen die nieuwerwetsigheid in haar dorp zijn intrede deed. Er is toch ook nog een beetje troost: de huidige bewoners van de Havendijkhuisjes hebben als aandenken nog een oude baksteen meegekregen. Ach ja, de vooruitgang is niet te stoppen.


P.S.. De enige echte kleinzoon hier bij me vertelt nu, dat de Havendijk niet met de Havendijkstraat verward moet worden. Dat waren huurwoningen, zijn oma woonde toch zeker in een koopwoning? 

Beetje jammer, een goed verhaal kapotchecken. Mogen we vandaag in elk geval maar hopen, dat niemand die ook maar even iets weg heeft van Volkert, die vandaag vrijkomt, daar last van krijgt.

Zeker nu het nodig gevonden is de varianten van zijn uiterlijk na vermomming en verbouwing te publiceren. Journalisten, is dit nog journalistiek? En nou niet je verschuilen achter de gedeelde eerste plaats die Nederland inneemt op de lijst van landen met de grootste persvrijheid. Jullie moeten voorlichten, niet ophitsen. En dat is nu eens mIJn standpunt.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten