donderdag 5 juni 2014

toverstaf

Black Rod heeft weer aangeklopt. Ik geniet daar erg van, al hoor ik ze op de BBC hevig discussiëren over de vraag of deze ceremoniële poppenkast niet eindelijk eens modernisering behoeft. Maar ook deze keer is nog alles bij het oude gebleven. en kan het Britse parlementaire jaar niet beginnen zonder hem. Op de drager van de zwarte staf rust de taak de leden van het Lagerhuis te gaan uitnodigen om te komen luisteren naar de troonrede. Maar net als de man tot bij hun deur is geschreden, smijten ze die vijandig in zijn gezicht dicht. Hem rest niets anders dan met zijn toverstok driewerf op de deur te kloppen.


Pas als ze het vertrouwen wordt hij genadiglijk toegelaten en kan hij de uitnodiging zo beleefd mogelijk overbrengen. Daarna lopen de minister-president en de oppositieleider met hem mee, verwikkeld in genoeglijke kout {"oppassen dat het alleen over koetjes en kalfjes gaat, de liplezers kijken maar al te graag mee"), met in hun kielzog de andere leden van de regering en het parlement richting het Hogerhuis. Daar hebben ze staanplaatsen en krijgt de Queen de troonrede uitgereikt. 

Vlak achter Black Rod van links naar rechts:  Nick Clegg. David  Cameron, en Ed Milliband. 


Die ze daarna in rap tempo voorleest, een compact stuk over de voornemens voor het nieuwe jaar van "haar" regering. Dit keer duurt het maar tien maanden, dat parlementaire jaar, want er komen nieuwe verkiezingen aan. Zou er weer ruimte voor een coalitieregering zijn? En wanneer mogen Charles en Camilla haar rol overnemen? Zelfs in Spanje zijn ze inmiddels toe aan een troonsafstand.
Old queens fade dan misschien away, de koets is splinternieuw.
  






Geen opmerkingen:

Een reactie posten