zondag 8 juni 2014

heerlijk helder

Het tv-journaal besteedt verontwaardigde aandacht aan de bootjes op onze open wateren. Dat wil zeggen aan het afvalwater, dat door de bemanningen nog steeds, al is dat al vijf jaar verboden, op oppervlaktewater geloosd wordt. De schippers worden ondervraagd, maar tonen zich niet erg schuldbewust.

Het is ook niet gemakkelijk om te voldoen aan de eis om het vuile water netjes in te leveren bij de inzamelpunten op de wallekant. Zit je net midden op zee, is je reservoir vol. Dan schep je toch zeker meer frisse lucht door iets of alles ter plekke overboord te zetten, waarbij je mag rekenen op verdunning in homeopatisch verantwoorde onmeetbaarheden. Niemand die er weet van heeft.

Maar het mag niet. Miljarden geven we uit aan buizenstelsels om het vuile water keurig netjes af te voeren naar de rioolwaterzuivering. Daar wordt het door een stuk of wat bassins gevoerd waarin zand en ander hardware achterblijft en daarna een voorraadje bacteriĆ«n wachten om zich te goed te kunnen doen aan wat ze lekker vinden. Nog een beetje zuurstof erbij, en het water kan weer voldoende schoon worden verklaard om terug te mogen gaan naar het oppervlaktewater.  


Ja, van niet zo schoon water lekker drinkwater maken vraagt natuurlijk meer, maar zelfs na de zuivering in die installaties genieten we nog mee van ons aller medicijngebruik. Om het nog maar niet te hebben over de geestverruimende middelen, die ook in ons drinkwater gerecycled worden. Er wordt al serieus geexperimenteerd met de bereidheid tot het apart afvangen van zulke urine. Wat veronderstelt dat zulke mensen plichtsgetrouwer zullen zijn dan de varensgezellen.

Vroeger dronken de  Middeleeuwers uit veiligheidsoverwegingen al liever bier dan water. Geef ze eens ongelijk. En was het niet Kamagurka die al decennia geleden tekende hoe een mannetje zijn eigen drol eerst flink schoonsopte alvorens hem door te trekken? Als iemand  later tegen iets vies zou aanzwemmen, was het dan tenminste niet de zijne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten