zaterdag 11 oktober 2014

duurzaam

                                                                                      foto: (schoon-) vader

Het is nog steeds aan, tussen de twee klasgenoten van wie één onze kleinzoon is. We hebben ze vrijdagmiddag opgehaald uit school, omdat daar de "duurzaamheidsmarkt" gehouden is. Daar weten de leerlingen nu alles van. Hun ouders niet, de meesten kwamen met de auto. Die hebben dit weekeinde een hartig woordje te wisselen met hun nakomelingen.

In en rond de school viel er van alles te leren over milieu en afval. Kernboodschap was dat je niet alles zomaar hoeft weg te gooien, soms kan je er kunst van maken bijvoorbeeld. De klas van onze kleinzoon had zich op de land-art gestort. Herfstbladeren en takken waren als materiaal gebruikt voor artistieke stillevens. De foto's die er van waren gemaakt waren ingelijst en konden voor vier euro door trotse ouders mee naar huis worden genomen.

In  de hogere klassen werden grijze vuilniszakken benut voor de uitdossing van "living statues". zoals die Arnhem ook al in het voorafgaande weekeinde zo betoverd hadden. 



Prima manier om de pre-pubers ook eens stil te krijgen, bleek wel. Een week eerder verstijfde heel vergelijkbaar een muziekkorps op de Grote Markt. Dat werd op camera vastgelegd door een fotograaf die gezellig óók een gele broek aan had. En hij werd op zijn beurt gesnapt door Tiktijd. Maar dit terzijde.





Een andere klas had afgedankt serviesgoed omgevormd tot etagères, geschikt voor de presentatie van cupcakes en ander snoepgoed. 

Waarna het weekeinde kon beginnen. Thuis wachtte eerst nog de begrafenis van de die nacht gestorven goudvis. De eigenares, onze kleindochter, zong ten afscheid nog een ter plekke gecomponeerd droevig liedje. Na de plechtigheid hebben de kinderen afleiding gezocht en gevonden in de woeste avonturen van Thomas de trein en zijn vriendjes. Het materieel stond al klaar. Vriendin heeft absoluut aanleg voor het spoorwegwezen, bewees ze; al noemde ze de remise nog onwennig de "parkeerplaats". Maar dat zal wel goedkomen. Ook een moeilijk woord als "duuzaamheid" behoort immers inmiddels tot hun beider woordenschat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten