woensdag 6 augustus 2014

bij zonder

Het wordt een mooi jaar voor de passievruchtenoogst. Ook voor andere natuurprodukten, het was een weldadig voorjaar en een heerlijk zomer. Maar toch hebben de boeren te klagen.

Nu zijn ze weer boos omdat Poetin zijn boycot beantwoordt met het beperken van de import  van landbouwprodukten. Eigen spul eerst. Moeten we straks zelf al onze heerlijkheden opeten, en de oogsten worden al zo overvloedig. 

Dat het niks zou worden zonder de niet aflatende ijver van de bijen heb ik nog eens goed begrepen door de eerse uitzending van een reeks die de BBC aan dit curieuze insect wijdt. Ik heb er van opgestoken dat ze promotie moeten maken in de korf, en eerst het huishouden en de broedzorg moeten doen voordat ze zelf uit mogen vliegen en honing en stuifmeel mogen gaan halen. Daarbij leggen ze dan nog tienduizenden vliegkilometers af. 

Goede vindplekken geven ze met een danscode door, de onderzoekers keken mee en kwamen uit bij een uitbundig nt in bloei komend bramenbos waar heel wat te halen viel. Soms komt een drone heus wel van pas. En ooit geweten dat de bezochte bloemen hun elektrische spanning even verlagen, zodat andere bijen weten dat er even niks te halen valt? Of dat de bijen de korf op een constante temperatuur houden door met hun vleugels te koelen of juist hun spirwamte af te geven als het buiten koud is? Ga tot de mieren en word wijs, maar bijen kunnen er ook wat van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten