zaterdag 23 april 2022

veer

Een beeldje, zij het laterrrrr. Nelleke Noordervliet wordt voor haar litteraire kwaliteiten vandaag beloond met een Gouden Veer. Op de foto waarmee de NOS de wereld daarvan kond doet komt alleen Frits Spits voor als iemand die me onbekend is.
Noordervliet was collega-ouder toen onze kinderen een sportdag in recreatiepark Spaarnwoude niet met de docenten alleen afkonden. Juryvoorzitter Jet Bussemaker bewoog zich als actief Kamerlid in ook mijn politieke kringen en was uiterst benaderbaar.
De bekendmaking over de Gouden Veer geschiedde in het zaterdagochtendprogramma "De Taalstaat". Daarin verdedigt Frits Spits het Nederlands tegen de voortschrijdende aantasting door slecht onderwijs, desinteresse en Amerikanisering. Het programma begint met een lied waarvan taalpuristen rillingen krijgen, en nu hoor ik Blöf, de onzinuitkramende band die met rijmelarij populair is geworden.
Heel bewust, die Zeeuwse kust.
Noordervliet draagt aan dit taalprogramma elke week bij door een stempel van goedkeuring voor door luisteraars aangedragen in onbruik geraakte woorden die het verdienen voort te leven. Dat is onze "Taalschat'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten