woensdag 19 november 2014

zelf doen

Oosterhout in Noord-Brabant had vroeger "de wijken genummerd". Dat hielp vreemdelingen niet echt, bij het vinden van hun bestemming. Maar het waren intrigerende bordjes, die moderniteit suggereerden en pas verdwenen toen de Tom Tom en nog later de smartphone ons leven overnam. 

Nieuwe verkeersinzichten deden hun intrede, en Oosterhout besloot de markt autovrij te maken. Daardoor is meer ruimte ontstaan voor mensen die zich per rijwiel of brommer verplaatsen. Maar hoog worden die toch niet door hun gemeentebestuur aangeslagen. Of zouden ze expres dubbelzinnige bordjes hebben opgehangen bij de fietsenstalling, juist om de hersenen van hun inwoners te scherpen?

Allereerst is daar de barse opdracht de rijwielen vooral bovengronds te paatsen. Met een streng uitroepteken nog eens extra benadrukt.Anders zwaait er wat. Een boete van 35 euro
zelfs.


En als je dan bedacht hebt dat die ondergrondse stalling misschien toch wél benut mag worden, want anders hadden ze hem niet hoeven bouwen, dan stuit je op een volgend probleem. Meer dan één persoon tegelijkertijd mag zich namelijk niet in de kelder begeven. Daar moet je het vooral alléén allemaal maar uitzoeken.  maar hoe je er dan achter komt of er al iemand in de kelder rondloopt, staat er niet bij op dit bordje.


Volgens ons wil Oosterhout lering trekken uit de ervaringen in Nijmegen, waar in 2007 een wethouder in opspraak kwam omdat hij zich in de fietsenstalling van het raadhuis niet had beperkt tot het netjes stallen van zijn fiets, maar zich - de bewakingscamera zag het - op wel heel intieme wijze bezighield met een vrouwelijk raadslid. Typisch een gevalletje van 'nog even het stuk bestuderen'. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten