dinsdag 4 november 2014

business in Kevelaer

Het moest er maar eens van komen: een bedevaart naar Kevelaer. Zoiets als Lourdes, maar dan dichterbij. En minder druk, al zijn de winkels met bidprentjes en houtsnijwerkjes op deze maandag gewoon open. Veel engeltjes en Mariabeeldjes, maar met het oog op het naderend hoogtijseizoen ook heel veel kerststalletjes in alle vormen en maten.  Het Kerzenhaus, wat ze daar niet hebben is er niet. Zelfs de entree is dichtgemetseld met alles wat je maar zou wensen om in de stemming voor een helend gebed te geraken. Allerzielen mag dan voorbij zijn, de graflichtjes zijn er nog volop verkrijgbaar, en geenszins afgeprijsd.

.Zo'n bedevaart gaat tegenwoordig niet meer gepaard metontberingen. Integendeel, zouden wij zeggen. In de Hoofdstraat verdringen zich de Stehcafé's en de Kondotoreien om de aandacht van het bezoek, dat zich bij het versterken van de innderlijke mens graag een beetj laat helpen. Wij zien de gang van zaken aan in een winkel die ook ontbijtkoeken bakt, maar toch vooral taarten   in de vitrines heeft staan. Of  ie wel allemaal opkomen, vandaag, vragen wij ons af. Het bedienend personeel ziet er niet naar uit dat ze de restjes mogen opeten. En invriezen is ook geen optie. Naar het rusthuis voor oude nonnen en prelaten dan? We snappen in ieder gval waarom Kevelaer zo tot bloei is gekomen.

Ook in deze plaats heeft de boekhandel een hele etalage ingericht voor wie wij kennen als de Gruffalo, een woest monster waartegen alleen een pientere muis opgewassen is. Lekker griezelen doen ze kennelijk ook hier niet meer  bij duivels en hellevuur. De Gruffalo, zijn kind en de muis zijn hier gewoon als knuffels verkrijgbaar. Leuk voor onder de kerstboom, als je tenminste in de commerciële wijze van vieren gelooft. Die Kevelaeren toch!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten