dinsdag 28 juni 2022

Groningen aan de beurt

Terwijl de boeren oude knotwilgen vernietigen en de snelwegen onder de slappe shit zetten omdat ze nu eenmaal boos zijn, jammer genoeg niet op zichzelf; is in Den Haag dan eindelijk de parlementaire enquete over de gaswinning in Groningen begonnen.
De eerste dag van verhoren was gewijd aan het verhaal van de slachtoffers en het relaas van Susan Tops, die zeven jaar geleden was gaan helpen, en daar moedeloos geworden vorig jaar ook maar weer mee was gestopt. Het valt zelfs als je zo strijdlustig bent als zij niet mee om het vol te houden tegen de overheid, de Shell en de NAM, en al hun adviesbureaus en juridische hulptroepen.
Ooit was Nederland verlekkerd op de gaswinning gedoken en had zich rijk gerekend, zonder zich te bekommeren om de Groningers. Die zitten nu met de schade van verzakkende huizen door bodemdaling en aardschokken. Gruwelijk, hoe de verantwoordelijkheid daarvoor al die tijd is afgewimpeld. Ontkennen, traineren, bagatelliseren, afschepen, intimideren, geen enkele kwaadaardigheid in het palet van onfatsoen is de Groningers bespaard gebleven. Ook al wist Shell al sinds de negentigerjaren, dat de in de bodem veroorzaakte onrust groter zou zijn dan de eerste optimistische inzichten hadden aangegeven. Tot twee jaar geleden bleef een met centen van de olieverkopers gemaakt sussend rapport ongepubliceerd werkzaam en leidde tot de tunnelvisie dat angst voor aardbevingen bij de gaswinning ongegrond en overdreven was. Twijfelaar werd persona non-grata verklaard, wetenschappelijke tegenspraak kreeg geen ruimte, horen wij vandaag.
Shell is er rijk mee geworden en is inmiddels geen Nederlandse trots meer. Het hoofdkantoor is namelijk sinds kort in Londen gevestigd. Niet koninklijk, niet Dutch meer. Er met ons geld vandoor.
Het geeft ons de kans weer een fatsoenlijk land te worden. De centen hadden naar de gedupeerden gemoeten. En nu we toch bezig zijn: terug met dat halve miljoen dat de knotwilgenzager voor het moderniseren van zijn boerenbedoeninkje aan subsidie van ons had gekregen. Mag ook in het potje voor Groningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten