donderdag 3 juli 2014

afkap veel gezonder

Aan je eigen succes ten onder gaan is ook weer niet de bedoeling. De 55-plussers in ons land blijken zo vaak bloed in hun ontlasting te hebben, dat ze moeten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Die kunnen de toeloop niet aan. Wat doe je dan? Je roept minder mensen op om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, en verklaart dat een béétje bloed toch eigenlijk niet zo erg is als je de senioren eerst nog had wijsgemaakt. Probleem opgelost.

te grote toeloop naar de ziekenhuizen
Het grote bezwaar tegen het met veel bombarie in januari gelanceerde onderzoek was juist, dat onnodig veel mensen onnodig vaak bang zouden worden gemaakt. Die kregen een uitnodiging zelf hun poep te bemonsteren en het daartoe verstrekte buisje op te sturen voor laboratoriumonderzoek naar het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne. Veel te veel mensen deden mee. 
Er zijn 875.000 pakketjes verstuurd, zeventig procent daarvan kwam terug. Dat was al veel. Aangenomen was dat er 28.000 gevallen nader onderzocht zouden moeten worden, het werden er 64.000. De wachttijd kon oplopen tot drie maanden, terwijl maximaal drie weken de bedoeling was geweest.

Dus gaat de norm omhoog. Drie keer zoveel animo? Dan de drempel drie keer zo hoog maken. Was er bij een percentage van 88 nanogram aangetroffen bloed al reden om alarm te slaan, voortaan ben je onder de 275 nanogram eigenlijk toch helemaal in orde. De "afkap" kon omhoog. Op dezelfde manier is de geluidhinder die je van Schiphol kon hebben, weggetoverd. Zo hoorde je veel meer vliegtuigen eigenlijk dus toch niet, al dacht je van wel. Mij schiet ook in de herinnering dat de Japanners net zo slim zijn als wij. Zij stelden de radioactiviteit in Fukusjima gewoon fors bij, toen het daar onleefbaar bleek. Fijn dat er wetenschappelijk verantwoorde excuses bij bedacht kunnen worden, al is het pas achteraf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten