maandag 12 september 2022

twee in één klap

Best een bijzondere dag, vind ik. De Amerikanen speculeren over het waarom van de vliegtocht die Trump heef ondernomen naar Washington. Komt hij golfen en heeft hij daarom de daarbij passende schoenen en witte hemd al aan? Of is hij weggeplukt van zijn rondje omdat justitie hem dat heeft opgedragen? In veel huizen zal, als de oorverdovende stilte eindelijk wordt opgeheven en de laatste reden de ware is, champagne worden ontkurkt. In staat van beschuldiging, eindelijk. Voor welke van de vele tientallen vergrijpen die tijdens zijn presidentschap speelden, moeten we dan nog horen.
En verderop in de wereld blijken de Russische strijdkrachten Oekraïne sinds gisteren 3000 vierkante kilometer van veroverd grondgebied te hebben teruggegeven, tanks, munitie en ander militaire hebbedingetjes voor hen achterlatend. Een knap staaltje oorlogvoering van "clown" Zelensky en zijn landgenoten, ook door de steun vanuit de Nato. Die hoeft nu niet mee alléén voor bevoorrading te zorgen, dat scheelt. In Rusland zelf begint nu ook door te dringen dat de inval in februari toch meer op een kolonialistische aanvalsoorlog lijkt dan op de snelle en schadevrije verbroederingsoperatie die het volgens Poetin had moeten zijn. Al wat dappere raadsleden uit St. Petersburg en vandaag ook Moskou, en de eerste legerkopstukken, vragen de president de weg vrij te maken voor vredesonderhandelingen. Of hij aftreedt of uit een raam gaat vallen krijgen we vast nog wel te horen.
Zou mooi zijn, twee akelige geschiedenissen die quasi op dezelfde dag hun afloop kennen. (En dan nu het klimaat nog. Gelukkig een levelingsthema van Charles III, al heeft hij het nu nog even druk met andere taken.)
De verse Koning moet zich, zien we, bijvoorbeeld al meteen buigen over de zorgen rond de vrije dagen van zijn moeder, die nog maar net begonnen is aan haar afscheidsreis.
De foto's geplukt van de sociale mediums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten