dinsdag 20 september 2022

de Vreet-Partij

Gisteren Prinsjesdag, vandaag de Algemene Beschouwingen. Maar ook de een nacht uitgestelde toespraak van Poetin, waarmee hij de mislukte 'speciale operatie' om Oekraïne in te lijven gaat ombouwen naar oorlog.
Er komen referenda aan, waarmee de illegaal bezette delen van Oekraïne tot Russisch grondgebied verklaard kunnen worden. Ook kan hij zijn leger gaan versterken door 300.000 reservisten op te roepen. Van de oorspronkelijk ingezette huurlingen en beroepsmilitairen waren er immers al 55.000 weggevallen, ruim een kwart. Verder was de videoboodschap duidelijk over het verdedigen van dan "Russisch" geworden terrein met desnoods kernwapens. Voor beide landen maar tevens de rest van Europa bepaald verontrustend nieuws.
Ik schets de situatie maar even, omdat Wilders, in zijn eentje de PVV (met immers maar één lid in de gelederen), als "grootste oppositiepartij" als eerste spreker het debat mocht openen.
"Wat hebben de mensen aan vrijheid, als ze niet te vreten hebben". Een buitenlandse taak zag hij niet voor zich
Wonderlijk, voor een partij die in haar naam de Vrijheid als enige kernwaarde erkent. Beter noemt ze zich voortaan dan ook maar de Partij voor het Vreten, lijkt me zo.
Alsof het niet erger kon, kreeg ook Dirk Ezel in het begrotingsdebat het woord. De geestelijk leider van het Forum voor Democratie kreeg het voor elkaar het kabinet kordaat en eensgezind de Kamer uit te jagen. Om zijn Twittervolkje tevreden te stellen bestookte hij namelijk de minister van Financiën met verwijten en insinuaties over haar in Oxford genoten opleiding, met het ingebouwde verwijt een landverraadster te zijn. Ook bij zijn tweede poging vielen helaas slechts warhoofdigheden te beluisteren. Hem werd het woord ontnomen, bij welk oordeel het constructieve deel van de Twittergemeenschap zich con amore en in groten getale bleek neer te leggen.
En natuurlijk kon het vandaag nòg erger. Trump moest ervaren dat zijn eigen special master, hem aangereikt door zijn eigen corrupte rechter, de staat waarschijnlijk snel de staatsgeheimen gaat teruggeven die hij dacht te kunnen stelen en verpatsen. Tot overmaat van ramp wordt Trump na tien jaar vooronderzoek nu in New York aangeklaagd voor bankfraude. Een Berufsverbot voor vijf jaar hangt hem, zijn drie oudste kinderen en zijn onderneming boven het hoofd. De aanklaagster is, uiteraard, een dappere vrouw van kleur. Wie volgen? Er lopen nog onderzoeken in Washington voor zakelijke misdrijven, in Georgia, voor de verkiezingsmalversaties, en bijvoorbeeld naar de couppoging van 6 januari 2020. We blijven hopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten