maandag 4 juli 2022

out, en oud

Niemand zal verwacht hebben dat tennisser Van Rijthoven zo ver zou komen. Als totaal onbekende qualifier was onze landgenoot winnaar geworden van het grastoernooi in Rosmalen, waaraan hij als nummer tweehonderdzoveel van de wereldranglijst was begonnen en Medvedev, toch geen kleintje, van de eindzege afhield. Het leverde hem een wild card voor Wimbledon op, waarna hij ook daar tot drie keer toe ongeslagen bleef.
Tim kon tevreden zijn: hij zou in de vierde ronde voor het eerst in zijn leven tegenover de ongenaakbare topspeler Novak Djokovic staan, en dat ook nog op het Center Court, de belangrijkste en meest imposante wedstrijdbaan in het hele tennis.
Het was ook een bijzondere dag omdat de organisatie voor het eerst deze zondag - zonder regen - had aangewezen als reguliere speeldag. Niet geheel toevallig kon daardoor meteen ook het eeuwfeest van het Center Court gevierd worden. Sir Cliff Richard mocht gewoon zonder hoosbui zijn evergreen "Summer Holiday" zingen, een van de vele tradities op Wimbledon, naast het verorberen van aardbeiden met dikke room. En Djokovic werd alvast een beetje afgemat want moest als een van de kampioenen van de voorbije edities komen opdraven voor een historische groepsfoto. Hopelijk worden negenvoudig kampioen Martina Navratilova en bijvoorbeeld ook Richard Krajicek die ontbraken, alsnog in de prent gefotoshopt.
Rod Laver was er wel, met nog zeker twintig andere prominenten, onder hen luid bejubeld ook Roger Federer die verklaarde te hopen nog eenmaal te kunnen meedoen. En laten we ook zeker Billy Jean King niet ongenoemd laten, in het zonnetje gezet als degene die aan de ontwikkeling van het tennis (en dan met name in de gelijkberechtiging!) de grootste bijdrage heeft geleverd.
Heel wat illustere voorgangers bleken toch ook ondanks hun sportieve inspanningen niet te zijn ontkomen aan verouderingsverschijnselen als moeizaam lopen, hebben van uitgedroogd vel, en van dunner, witter, of zelfs geen haar. Gisteren sneuvelde Tim, met eer en zelfs setwinst. Vandaag laat ook de tweede Nederlander sinds jaren die de vierde ronde haalde zich uit het toernooi tikken, door die andere grote maar wel kleinere jongen Nadal. Ook geen schande, Van de Zandschulp. Deze oud-toernooiwinnaar heeft wel al heel wat haar, maar nog niet zijn gretigheid verloren. Wel bijna ook een set. Gezien de uitslagen tegen de Hollanders lijkt Nadal straks de underdog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten