woensdag 13 juli 2022

de betweters en de Slimste

"De Slimste Mens" zoekt weer een seizoen lang naar de Bekende Nederlander die de meeste trivialiteiten in het hoofd heeft. De senioren Philip Freriks en Maarten van Rossem, presentator respektievelijk alwetende een-persoonsjury, voelen de deelnemers aan de tand. Dit wordt de twintigste keer.
Afgelopen maandag was de eerste uitzending van de jubileumserie. Meteen ontplofte internet. Freriks vroeg naar het enige element dat in vaste vorm, vloeibaar of als gas voorkomt. Ha,ha,ha, onderwezen de Twitteraars, water is geen goed antwoord want bestaat uit twee elementen, namelijk uit een deel zuurstof en twee delen waterstof. Weggezakt of nooit geleerd was de oude waarheid dat de wereld bestaat uit vier elementen, namelijk water, vuur, lucht, en aarde. Ja, ook in de oudheid had je denkers. En vast ook al betweters, al moest het Periodiek Systeem nog worden uitgevonden.
Gisteravond kon ik me zelf opwinden over verbluffende onwetendheid. De deelnemers faalden jammerlijk bij het identificeren van acht ¨dikpics". Ze kwamen maar tot zeven herkende plaatjes rond het verbindend element (! daar heb je er weer een) dik, Dik, Dick. Het Groot Nederlands Woordenboek in drie delen, de Dikke Van Dale, was klaarblijkelijk totaal onbekend bij de strijders om de titel "Slimste Mens". In onze boekenkast staat hij nog altijd op een prominente plek en sterker: hij wordt nog steeds gebruikt. En de enige echte "De Kleine Van Mij" werd de ironische variant, vormgegeven door een van onze eigen produkten toen de middelbare school de leerlingen nog moeilijke woorden probeerde bij te brengen. Wie kan ons dat nazeggen? En tot slot: in deze minibundel vol spelregels staan die voor "De Slimste" weliswaar niet, maar toch ontbreekt dit naslagwerk natuurlijk ook niet, in onze boekenkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten