donderdag 25 december 2014

moderne taal

Wij, twee dochters met hun moeder, zaten op kerstavond in een kerk van katholieke signatuur, waarin de voorganger de metafoor gebruikte van de nacht van Guus Meeuwis. Zo'n nacht die je anders alleen in fillums ziet. Hij  hield ons voor dat dat met de kerstnacht geheel anders lag. "Nacht van droom en verlangen", was dan ook als titel aan de dienst meegegeven. 


We weten nu dat de Hebreeuwse os en ezel ons aan het begrip schorriemorrie" geholpen hebben. Ook overigens werden nuttige dingen gezegd. Verder werd er mooi gezongen, onder sfeervolle muzikale begeleiding, en wij als drie vrouwen uit het westen vonden het ook wel interessant om de schoonvader van onze zoon, neef en kleinzoon op deze manier aan het werk te zien. 

Roomse praal was ver te zoeken, dat wel. En het Onze Vader bleek niet iedereen in de katholieke variant paraat te hebben. Ook in de organisatie van de collecte liep niet alles gesmeerd. Dachten we eerst  onze bijdrage te leveren aan de kerstkofie voor de eenzamen, schielijk werd daar een tweede inzameling aan toe gevoegd. Ten gunste van de kerk. Uiteindelijk kwam er ook bij ons een viertal langs met collecteschalen, waarvan er toch maar één aan ons werd aangeboden om te vullen en daarna door te geven. Zouden we nu de eenzamen of de eenzame kerk begunstigd hebben? Wij wisten het niet.


Thuis in de nazit na twaalven ging het opeens in Sint Oedenrode over de moderne metafoor van de selfies. Ook al zoiets eigentijds waarmee werd overgebracht dat ook de kerkprelaten met hun tijd meegaan. Tweeduizend jaar geleden was Jezus aan ons mensen opgestuurd als selfie van en door zijn vader, moesten we van de televisiepriester begrijpen. En vanmiddag heeft onze Nederlandse koning het gehad over zijn onderdanen als "meer dan alleen 17 miljoen selfies". Wat is het toch geruststellend, dat de boven ons gestelden de taal van het volk zo goed verstaan. Maar de afloop van de Brabantse versie hebben we eerlijk gezegd toch maar niet afgewacht. daarvoor waren de zangprestaties ons Iets te schril. Geef ons dan Gareth maar, met zijn gelegenheidskoren van pubers, huisvrouwen of hulpverleners. Of Harm met zijn kerstkoren in de 'kathedraal' van Radio Kootwijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten