woensdag 15 juni 2016

mislukt

Dit is de spiegelende ruit van La Place in Leiden. Nog lastig om de gigantische ster goed in beeld te krijgen, die de lokale vandalen er met hun kei of breekijzer in hadden weten aan te brengen. 

Verder waren ze niet gekomen, want zo'n ruit mag natuurlijk niet versplinteren, veel te gevaarlijk. Wat zouden ze hebben willen zoeken in dit overblijfsel van het V & D-imperium? Een hapje eten? Het tafelzilver? Of hadden ze anti-kraak willen gaan wonen, net zoals nu in Haarlem gebeurt? 

Daar hebben een paar studenten riante kamers met grandioos uitzicht over de stad in het voorlopig nog leegstaande kolossale V&D-pand. Drogisterij Van der Pigge om de hoek naast de (personeels-) ingang aan de Gierstraat heeft toch aan het langste eind getrokken, mogen we vaststellen. Voor de lezers van Thomas Rosenbooms "Publieke Werken" geen onbekend fenomeen. In Amsterdam gebeurde iets vergelijkbaars en stulpte het Victoriahotel zich als purschuim om de enige middenstander die daar niet van opgeven wilde weten.  Nog altijd zichtbaar in de megalomane hotelwand. 

Het wachten is nu op het teloorgaan van Amsterdam. Nog de prettigste stad om te wonen, zegt de Bos-atlas vandaag. Maar bedreigd door zijn eigen succes: het toerisme. Wordt het er echt onleefbaar, dan hebben we altijd Utrecht nog. En Arnhem is al opgeklommen naar de dertiende plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten