zondag 22 februari 2015

een streep is geen punt

Onze oudste kleinzoon heeft vandaag een treurige boodschap voor zijn opa. Hij vindt het vreselijk jammer voor hem, maar hij gaat géén machinist worden. Want bij nader inzien wordt hij liever boer, timmerman en tuinman. Bloemenzaadjes hebben hij en mamma net bij de Lidl gekocht.

Gelukkig heeft de jongen nog even de tijd voor het maken van een definitieve keuze, mocht een combinatie van deze drie nieuwe carrières niet haalbaar blijken. Hij is net vijf geworden, dus het kan allemaal nog even nader uitkristalliseren.  

Onze boswandeling vult hij verder met meer wetenschappelijke vragen. Bestaan er naast driehoeken ook vierhoeken, oma? En vijfhoeken, kan dat dan ook? En zeshoeken?  Zo komen we al gauw bij veelhoeken zelfs boven de tien, een dertienhoek lijkt hem toch wel onwaarschijnlijk veel. 



Maar een twééhoek, schoolt hij me dan plotseling nog even bij, dat kan écht niet bestaan. Twee hoeken  is namelijk een Streep. En een eenhoek kan ook niet, dat  is een Punt. 


We denken over deze wijsheden grondig na en besluiten het kraambezoek van vorige week nog even vragen of dat hier toevallig meer van weet. Daar zat een oud-oom tussen die wis- en natuurkunde studeerde en er les in gaf; en ons was al opgevallen dat hij er plezier in had onze kleindochter te scholen in moppen tappen. Je bent nooit te oud om te 'leren', zullen we maar denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten