woensdag 28 januari 2015

vrolijke baby

Nederlandse baby's glimlachen meer dan hun Amerikaanse leeftijdsgenoten. Dat meldt nu.nl.

Onze baby's tussen de zes en twaalf maanden zijn opvallend vrolijk en tevreden, volgens een artikel in het European Journal of Developmental Psychology. De Amerikaantjes maken meer lawaai en zijn actiever.  .


De onderzoekers van de Washington State University en de Radboud Universiteit Nijmegen zoeken de verklaring in verschillen in opvoedingsstijl. Rust en regelmaat, versus stimulans, om het kort te zeggen. De Nederlandse ouders worden beloond met knuffeliger kinderen. Lekker pûh. 

Hoe dan ook, ik meld hier dan toch maar even dat onze puur Hollandse jongste kleinzoon, nu zeven maanden, en daadwerkelijk een vrolijk en knuffelig kind, volgens ieder die het horen kon zijn eerste woordje gezegd heeft. En nee, het was geen mamma, geen pappa. 

De knaap sprak onmiskenbaar wel de naam van zijn broer uit. "Adduh!", het was overduidelijk dat hij er nog trots op was ook. Blij ons een pleziertje te kunnen doen.  Hij was dan ook best bereid hetzelfde nog een paar keer te zeggen. 

Een spelletje olijk "nee' schudden met iedereen beviel hem daarna ook uitstekend. Of zou hij er juist gezellig "ja" mee bedoeld hebben? Het was per slot van rekening zondag, de dag van de Griekse verkiezingen. Die zeggen "néh" en ook zij doen  dan juist "ja".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten