woensdag 21 januari 2015

bruisend Haagje

Er mag dan IAmsterdam zijn, maar de Haginezen kunnen er ook wat van. City-marketing noemen ze het, als gemeenschapsgeld wordt uitgeven aan propagandafilmpjes. Op "Lounge" zag ik er zo een, zomaar toevallig, hoewel een kookrubriek beloofd was van iemand die in een half uurtje voor de hele week zou gaan koken. Leek me leerzaam, maar ik moest genoegen nemen met een Hollandse knul en meid die in hun beste Engels mijn geboortedorp uitlegden.

De Haagse propganda probeerde toeristen en hun geld te lokken naar de winkels en terrasjes van Noordeinde en Grote Markt. Ook altijd leuk: de Gevangenpoort met zijn martelwerktuigen, of die glorieuze Scheveningse Pier. Dat het om een oud filmpje ging kon je afleiden uit de nog redelijke staat waarin Zwolsmans misbaksel verkeerde, al jaren te erg verrot om er nog veilig overheen te kunnen lopen, en net weer failliet doorverkocht. De veroudering bleek trouwens ook uit de kunstcollectie uit het Mauritshuis, die onderdak had gevonden in het Gemeentemuseum omdat de restauratie toen nog in volle gang was. alles hangt weer op zijn plek, wist u al van Tiktijd.

Nou ja, de boulevard was opgeknapt en daar staan nu beelden waar je (klein-) kinderen wel eens plezier aan zouden kunnen beleven. Moet het er wel minder koud zijn dan de laatste keer dat we er waren, vol akelige ontberingen aan de voet van de Pier.


.   .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten