maandag 28 oktober 2019

scenes

Profiterend van liggend luisteren naar mijn radiootje verneem ik twee nieuwtjes.

Nee, dat Trump snoeft over de dood van IS-leider Baghdadi bedoel ik niet. Minderwaardig, zoals hij de zelfmoord van de opgejaagde terreurleider afdoet, de dood van drie van zijn kinderen daarbij probleemloos in zijn propaganda misbruikend. De foto uit de warroom blijkt achteraf in scene gezet en heeft dan ook  niets van de spanning die van de gezichten van Obama en Hillary sprak toen Osama destijds  werd geelimineerd.

Ik maak me  dan weer wel vrolijk over de teloorgang van de Roomse kerk. Die komt personeel te kort en gaat dat oplossen. Maar alleen in verre oerwouden. Daar mogen priesters in godsnaam dan maar getrouwd zijn, als het niet anders kan.

Wel kunnen ze ook in zulke noodgevallen beslist geen vrouw zijn.
De homofiele ex-priester vertelt de radioluisteraars dat de versoepeling geen dag te vroeg komt. Dat hij ook nu hij 76 is nog een prettig sexleven heeft en velen in de kerk van dienst kan zijn in hun nood. En dat hij zelf ook slachtoffer is geweest van het misbruik waar diezelfde kerk zo berucht om is geworden. Nonnen waren de schuldigen in zijn geval.




En kijk, daar duikt ook Van Buitenen weer op. In een item om van te schrikken.Hij is erkend klokkenluider en heeft ooit Europa opgeschud toen hij daar nog ambtenaar was. Nu gaat hij twintig jaar na de ontploffing van de wijk Roombeek in Enschede justitie vragen de zaak te heropenen. Gemeente, politie, rijk, allemaal bezig geweest de verantwoordelijkheid af te schuiven. Slechte handhaving, rammelend onderzoek, zelfs samenspanning om een onschuldige zondebok te vinden die tot twaalf jaar werd veroordeeld maar in hoger beroep is vrijgesproken, waarna de directeur van de vuuwerkonderneming een jaar moest zitten.

Die, en een weduwe van een van de omgekomen brandweerlieden hopen justitie ervan te overtuigen dat er alsnog beter recht moet worden gesproken. Het  dossier was al 7000 pagina's dik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten