vrijdag 25 oktober 2019

kopje koffie en een fijne verjaardag




Twitter  houdt je  beter op de hoogte dan de BBC. Hoewel die heus wel drie jaar na het referendum een dag hebben gewijd aan Europa en hoe dat werkt. Het zou eens tijd worden.

De Britten 'hebben altijd geweten' dat ze niet  gekneveld wilden worden' door het ondemocratisch gedrocht waaraan ze zoveel geld  kwijt waren. Pas later  bleek dat neer te komen op de prijs van een kop  koffie per dag.

Tot hun verrassing bestaat er een ook door de Britten gekozen Europees Parlement waarin oproerkraaier Farage al een periode niet bleek te functioneren maar wel het hoogste woord had en zijn eerst nog UKIP geheten aanhang na de jongste verkiezing als Brexitpartij kon terugkomen omdat F. de enige was die campagne mocht voeren. De serieuze en dus pro-Europese partijen bleven in de meerderheid in de Britse delegatie,  desondanks

Misbruik van social media en van onoirbare geldbronnen voor geindividusaliseerde misleidende advertenties werd bij het referendum bewezen verklaard maar leidde niet tot vervolging noch ongeldigverklaring. Want het ging hier om een raadgevend referendum dus dan luisterde dat niet zo nauw.

Vervolgens was de uitslag, een nipte overwinning, in beton gegoten. De wil van het volk, heet dat. Andere argumenten zijn er niet.
Sedertdien is  de verdeling in de opiniepeilingen weer terug naar de gewone voorkeur voor Europa. Bestudeer het plaatje. En verbaas u over de Britten die nu vrijwillig ten onder gaan. Het volk krijgt geen kans zich nog eens uit te spreken over het uiteindelijke uittredingsmodel. Zelfs over nieuwe verkiezingen worden de parlementariers het niet eens. 

We zijn een goede week verwijderd van de dag waarop Johnson wil uittreden. Hij ging nog liever dood in een greppel liggen dan uitstel regelen. Nu dat dreigt wil hij liever verkiezingen. Op 12 december zou mooi zijn. Maar dat is voor de anderen te dicht bij Kerst en in de stemlokaLen worden dan kransjes en jammetjes verkocht en het is buiten zo donker en koud en niet iedereen heeft een winterjas. En de Labourleider wil wel, maar zijn achterban wil eerst van hem af om meer kans te maken op een goede uitslag.

Tegen deze achtergrond viert onze jongste telg haar tweede lustrum in dit land en toevallig vandaag ook haar verjaardag.  De UK, geheel in de war geraakt, maar niet door haar schuld. Kopje koffie op de goede afloop dan maar?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten