woensdag 27 januari 2016

bomen over bomen

De boom die in de tuin van de buren is gevallen, blijkt in de door de gemeente beheerde brandgang te hebben gestaan. Dat verklaart, waarom hij met grote voortvarendheid en nachtelijke arbeid en de inzet van groot materieel zo kwiek is opgeruimd. Gisteren is het straatwerk gerepareerd en zelfs het laatste beetje zaagsel afgevoerd. Alsof er niks gebeurd is.


De dag vóór de ramp was er nog een Brit aan onze deur geweest om zijn diensten te komen aanbieden, want hij was toevallig toch 'hiernaast' aan het werk in de boomverzorging. Nu hebben wij daar zelf het onvolprezen bedrijfje "Takkenwerk" voor gevonden, dus hij werd vriendelijk bedankt voor zijn aanbod, wat neerkwam op 350 euro voor het bijsnoeien van één boom. En bij onze buren werd door de Brit ook niet gewerkt, al zou dat dus bij nader inzien misschien toch wel verstandig zijn geweest.

De dag nà de ramp kregen we trouwens inkwartiering van een heuse boomverzorger in spe in levenden lijve. Hij bivakkeert een weekje bij ons om zich te bekwamen in het omzagen van bomen en het verwerven van een internationaal certificaat. Werken doet hij op diverse plekken in de wereld in uiteenlopende klussen, maar hij is zich aan het omscholen en zijn moeder wist dat wij vlak bij het cursusadres wonen en het vast wel lollig zouden vinden meer te vernemen van de fijne kneepjes van het houtvestersvak. Maandag kreeg hij eerst theorie, daarna opdracht om een boom om te zagen; vandaag namen ze - de groep is vijf man sterk - ieder een stuk of vier sparren vor hun rekening, de Kroondomeinen varen er wel bij. Hoe werk je veilig met je kettingzaag? Zonder beschadigingen aan jezelf en fauna en flora? En zo dat degenen die de stammen komen ophalen je niet vervloeken, omdat je een mikado-opgave hebt achtergelaten? Maandag de meesterproef, in een uurtje examentijd twee bomen neerhalen en de takken eraf halen . En dan de vragen nog.

Wij snappen nu best waarom de gemeentemannen vonden dat de brandweer die de eerste hulp bij ongelukken had verleend een beetje onoordeelkundig te werk was gegaan. Zij zouden het allemaal héél anders hebben aangepakt. En straks krijgen ze er een concurrent bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten